Emekliden "refah payı" kesintisi iddiası

Yeni yılda yapılacak maaşlarda yaklaşık 2 bin liralık kesinti yapılacağı iddia edildi.

Emekliden "refah payı" kesintisi iddiası
Yayınlanma:

İlk olarak 2009 yılında başlatılan 'refah payı' uygulamasıyla birlikte, hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının üstünde ek ödemeler yapma kararı almıştı.

Bu uygulama, AK Parti iktidarı tarafından değişen oranlarda olmak üzere kesintisiz olarak 15 yıldır sürdürüldü. Ancak, yeni dönemde AK Parti hükümeti, emeklilere refah payı ödemesi yapmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan bu kararla birlikte, Temmuz ayındaki emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam ile değişiklik resmiyet kazanacak.

Yüksek enflasyon nedeniyle son yıllarda yüzde 11-12 oranlarına kadar çıkan refah payı uygulamasının kaldırılması, yeni yılda yapılacak maaşlarda yaklaşık 2 bin liralık bir kesintiye yol açacak.

Ancak, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş oranlarının memur emeklilerinin artış oranına eşitleneceği yeni sistemle birlikte, refah payı ödenmediği için ortaya çıkan açığın bir kısmı kapatılacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen refah payı uygulamasının herhangi bir düzen içermemesi ve her yıl değişik oranlarda ödeniyor olması, yeni ekonomi yönetimi tarafından "planlı ekonomi" ilkesine aykırı bulundu. Bu nedenle, Mehmet Şimşek'in talepleri doğrultusunda, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarına eşit oranda zam yapılması kararı alındı. Bu değişiklik ilk aşamada Temmuz ayındaki zamlar için planlanmıştı, ancak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 42.57 oranındaki artışa tepki göstermesi sonrasında uygulama erken tarihe çekildi ve tüm emeklilere bu yıl itibarıyla yüzde 49.25 oranında zam yapıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.