Emeklilerin ve asgari ücretlilerin gözleri bu karardaydı: TÜİK enflasyon verilerini açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Verilerin açıklanmasının ardından mayıs ayı kira artışı belli oldu.

Emeklilerin ve asgari ücretlilerin gözleri bu karardaydı: TÜİK enflasyon verilerini açıkladı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye'nin gözünü çevirdiği enflasyon verileri geldi. TÜİK mayıs ayı özelinde enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon verilerinin yakından etkilediği emekli maaşı ve asgari ücret konusunda tartışmalar başladı.

TÜİK mayıs ayı enflasyonunu aylık 3,37 yıllık ise yüzde 75,45 olarak açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre, enflasyon mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37 artış kaydederken, yıllık enflasyon yüzde 75,45 seviyesine ulaştı. Enflasyonun artışında doğalgaz desteğinin sona ermesi ve giyim kalemindeki fiyat artışları etkili oldu.

AYLIK VE YILLIK ENFLASYON

TÜİK'in yayımladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) değişim mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. Beş aylık süreçte enflasyon yüzde 22,72 olarak kaydedildi.

Mayıs ayı enflasyonunda doğal gaz desteğinin sona ermesi önemli bir etken olarak öne çıktı. Bunun yanı sıra, giyim kaleminde yaşanan fiyat artışları da enflasyonu yukarı çeken diğer bir faktör oldu. Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte giyim harcamalarındaki artışın enflasyon üzerindeki etkisi belirgin hale geldi.

TÜİK VE ENAG ARASINDAKİ FARKLILIK DİKKAT ÇEKTİ!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre enflasyon aylık bazda yüzde 3,16 artarken, ENAG bu artışı yüzde 5,68 olarak kaydetti. Yıllık enflasyon TÜİK tarafından yüzde 68,50, ENAG tarafından ise yüzde 124,63 olarak açıklandı.

En az artış gösteren ana grup yüzde 50,10 ile giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek artış yüzde 104,07 ile eğitim grubunda gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç özel kapsamlı TÜFE göstergesi ise yıllık yüzde 71,89, aylık yüzde 3,14 arttı.

ENAG VERİLERİNE GÖRE ENFLASYON

ENAG, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (E-TÜFE) yüzde 5,68 oranında arttığını belirtti. ENAG'a göre, son 12 aylık artış yüzde 124,63 olarak gerçekleşti. ENAG'ın verileri, TÜİK ile karşılaştırıldığında daha yüksek enflasyon oranlarını ortaya koydu.

İSTANBUL TİCARET ODASI (İTO) VERİLERİ

1 Nisan'da açıklanan İTO verilerine göre, İstanbul'da mart ayında perakende fiyatlar yüzde 3,93, toptan fiyatlar ise yüzde 3,78 arttı. Yıllık bazda değişim ise perakende fiyatlarda yüzde 78,25, toptan fiyatlarda yüzde 63,21 oldu.

Mehmet Şimşek'ten açıklama:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada enflasyonun öngörüler doğrultusunda mart ayında gerilediğini belirtti. Şimşek, para politikasındaki ilave sıkılaşmanın talepteki dengelenmeye önemli katkı sağladığını ve dış finansman imkanlarının artmasının makro finansal istikrarı güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikasının enflasyon beklentilerini çıpalayarak dezenflasyon sürecini destekleyeceğini vurguladı. Şimşek, "Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.

''EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI!''

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.