Emine Erdoğan'dan kadın çiftçilere çağrı: "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen "Toprağa İz Bırakan Kadınlar" programında, kadın çiftçilere yönelik önemli mesajlar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organizasyonuyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Emine Erdoğan, Türkiye'nin dört bir yanından kadın çiftçilerle buluşmanın mutluluğunu paylaştı.

Emine Erdoğan'dan kadın çiftçilere çağrı: "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın"
Yayınlanma:

Anadolu'nun bereketli topraklarına vurgu yapan Erdoğan, Türkiye'nin sahip olduğu biyoçeşitlilik zenginliğinin önemine değindi. Türkiye'de 12 bin çeşit bitkinin yetiştiğini belirterek, bu zenginliğin korunmasının büyük bir sorumluluk olduğunu ifade etti. "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da canlandıralım; el birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım" çağrısında bulundu.

ATA TOHUMLARINA VURGU

Emine Erdoğan, özellikle Ata Tohumu Projesi'nde kadın çiftçilerin kritik bir rol oynadığını belirterek, 2017'den bu yana bin 537 çeşit ata tohumunun gen bankalarında koruma altına alındığını söyledi. Bu tohumların yerel tarımın sürdürülebilirliği için büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, "Yerel tarım sadece biyoçeşitliliği değil, yerel mutfak ve kültürü de ayakta tutar" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE DOĞAL YÖNTEMLER

Konuşmasında tarımda su tüketiminin azaltılması ve doğa dostu sulama sistemlerinin hızla devreye alınmasının önemine dikkat çeken Erdoğan, tarım faaliyetlerinin iklim değişikliğine uyumlu hale getirilmesinin acil bir mesele olduğunu vurguladı. Ayrıca, gıda kaybının önlenmesinin, tarımın verimliliği açısından kritik olduğunu belirterek, aile çiftçiliğinin bu mücadelede önemli bir güç olduğunu söyledi.

Erdoğan, doğru tarım uygulamalarıyla doğaya şifa verilmesi gerektiğini belirterek, "Tarlada, hasatta ve depolamada gıda kaybını önleyecek çözümler üretmeliyiz. Bu noktada gençleri tarıma yönlendirmek ve kırsalı cazip hale getirmek büyük bir fırsattır" dedi.

KOMPOST GÜBRE KULLANIMINA ÖNEM

Toprak sağlığına dair önemli bir uyarıda bulunan Emine Erdoğan, kimyasal gübrelerin zararlarına dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde oluşan organik atıkların kompost gübreye dönüştürüldüğünü söyleyen Erdoğan, bu yöntemin toprağı zenginleştirdiğini ve çevreyi koruduğunu ifade etti. "Topraklarımızı zehirli maddelerden uzak tutarak ekmeliyiz. Toprağa, doğaya ve geleceğe saygıyla yaklaşmalıyız" diyerek kadın çiftçilere örnek olma çağrısında bulundu.

KADIN ÇİFTÇİLERİN ÜRÜNLERİNİ İNCELEDİ

Program sonunda Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte Türkiye'nin dört bir yanından kadın kooperatiflerinin açtığı stantları gezdi. Pamuk dallarından yapılan çiçek buketiyle karşılanan Erdoğan, stantlarda sergilenen tarhana, reçel, sabun gibi birçok el emeği ürünü inceledi. Kadın çiftçileri tebrik eden Erdoğan, onların başarılarını desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

Programda ayrıca Bakan Yumaklı tarafından Emine Erdoğan'a, üzümlerin bağ bozumunu anlatan bir tablo hediye edildi ve etkinlik, aile fotoğrafı çekimiyle son buldu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.