En hijyenik sabun belli oldu: Katı sabun mu? Sıvı sabun mu?

Gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkarız. Bazen katı bazen de sıvı sabun kullanıyoruz. Pek çok kişinin merak ettiği konulardan biri ise katı sabunun mu yoksa sıvı sabunun mu daha hijyenik olduğudur. Bu konuda birçok bilimsel çalışma yapıldı. Evde, işyerinde, okulda ve hastanelerde hangi sabunların kullanılması daha doğru?

En hijyenik sabun belli oldu: Katı sabun mu? Sıvı sabun mu?
Yayınlanma:

Uzmanlar, aile içi kullanım için kalıp sabunların genellikle zararsız olduğunu belirtiyor. Ancak, kalabalık ortamlarda durum değişir ve bu tür yerlerde sıvı sabun kullanımı daha güvenli kabul edilir. Yine de, sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz diyemeyiz. Uzmanlara göre, sıvı sabunlar kalıp sabunlara kıyasla daha az bakteri barındırır.

Kalıp sabunun mikrop dolu ve zararlı olduğu sıkça dile getirilen bir endişe. Bunun temel nedeni, aynı kalıp sabunun uzun süre kullanılması ve ıslandığında kurumasının zor olması. Bu durum, katı sabunun zararlı bakteriler ve mikroplar için bir üreme alanı haline gelme potansiyelini artırır.

Sıvı sabunlar, kapalı bir hazne içinde bulunmaları ve kullanılmayan kısımlarına elle temas edilmemesi nedeniyle, katı sabunlara kıyasla daha hijyenik kabul edilir. Bununla birlikte, sıvı sabunların ph seviyeleri genellikle katı sabunlara göre daha düşüktür. İyi yapılmış doğal sabunların ph değerleri genellikle 8.5 ile 9 arasında olmalıdır. Bu sabunlar, cildi uygun bir şekilde nemlendirip nötral hale getirebilir.

Doğal bir cildin hafif asidik olduğu düşünülür ve ph seviyesi genellikle 5.5 civarındadır. Ancak, fazla sık yıkama, aşırı ovalama, kolonya veya yaygın sabun kullanımı gibi faktörler cilt ph seviyesini değiştirebilir ve dengesini bozabilir. Geleneksel sabunlar, dikkatsiz kullanıldığında ciltteki nem ve yağ dengesini bozabilir ve ph seviyesini yüksek seviyelere çıkarabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.