Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Erdem: Sabit yaz saati uygulaması 20 milyar lira tasarruf sağladı
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016 yılında kalıcı olarak uygulamaya konulan sabit yaz saati uygulamasının büyük ekonomik ve çevresel faydalar sağladığını belirterek, " Bu uygulama sayesinde bugüne kadar yaklaşık 11 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanarak 20 milyar lirayı aşan bir tasarruf elde edildi." dedi.
Ahmet Erdem, sabit yaz saati uygulamasının, Türkiye'nin en verimli şekilde gün ışığından yararlanmasını sağlamak amacıyla 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirildiğini hatırlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan bilimsel çalışmalara göre, saat dilimi değişikliklerinin psikolojik ve sosyolojik etkilerinin incelendiğini söyleyen Erdem, sabit yaz saati uygulamasının özellikle insanların hormonal dengelerine olumlu katkılar sağladığını belirtti.
Sabit saat uygulamasının, zaman kaybı ve enerji israfını önlediğini ifade eden Erdem, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2016'nın Ekim ayında başlayan sabit yaz saati uygulamasıyla 11 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı. Bu da yaklaşık 20 milyar liralık bir ekonomik kazanç anlamına geliyor" dedi.
Avrupa’da 1980’lerde başlatılan kış saati uygulamasının sonlandırılması için Avrupa Parlamentosu'na 2018 yılında teklif sunulduğunu belirten Erdem, bazı ülkelerin ise hiç kış saati uygulamasına geçmediklerini ifade eden Erdem, Japonya, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Arap Yarımadası'nın da bu ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
Ahmet Erdem, Türkiye’nin saat dilimi seçimi yaparken coğrafi konum ve kentleşme oranı gibi faktörleri dikkate aldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Örneğin, Paris, Berlin, Londra ve Amsterdam gibi şehirlerde gün doğumu 07.00-07.30 saatleri arasında gerçekleşiyor ve bu şehirlerde okullar saat 08.00'de başlıyor. Türkiye’de ise Iğdır'da gün doğumu yaklaşık 06.40'ta, Ankara'da 07.25’te, İstanbul’da ise 07.37'de oluyor. Bu nedenle mesai saatlerinin belirlenmesinde bu doğal faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor."
Erdem, Türkiye’deki il bazında belirlenen ders saatleri ve mesai başlangıç saatlerinin, valiliklerin yetkisi altında olduğunu hatırlatarak, "Toplumsal şartlar, gün doğumu ve batımı saatleri göz önünde bulundurularak, mesai saatleri ve okullardaki ders saatlerinin planlanması büyük önem taşıyor." dedi.
Türkiye’nin farklı illerindeki güneş doğuş saatlerinin ve yaşam düzeninin farklılık gösterdiğini ifade eden Erdem, bu farklılıkların okul ve mesai saatlerinin esnek bir şekilde belirlenmesini zorunlu kıldığını vurguladı.
Ahmet Erdem, sabit yaz saati uygulamasının yalnızca enerji tasarrufu sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda insanların biyolojik saatleriyle daha uyumlu bir yaşam sürdürebilmesine olanak tanıdığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.