Enflasyon verileri sonrası memur ve emeklinin zam oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayında enflasyonu aylık yüzde 3,37 olarak açıkladı. Bu veri, yaklaşık 6.5 milyon memur ve memur emeklisi ile işçi emeklilerinin alacağı 5 aylık enflasyon farklarının belirlenmesinde önemli bir rol oynadı.

Enflasyon verileri sonrası memur ve emeklinin zam oranı belli oldu!
Yayınlanma:
Güncelleme:

TÜİK verilerine göre, mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak gerçekleşti. Bu veri, memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farklarının hesaplanmasında etkili oldu. Ocak-Mayıs dönemine ilişkin 5 aylık enflasyon ise yüzde 22,72 olarak açıklandı.

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ

SGK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için yüzde 3,16, nisan ayı için yüzde 3,18 ve mayıs ayı için yüzde 3,37 enflasyon farkı alacak. Bu verilere göre, ocak-mayıs döneminde toplamda yüzde 22,72 enflasyon farkı oluştu.

emekli-foto.jpg

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ

Toplu sözleşme gereği, memur ve memur emeklileri yüzde 10 zam yanı sıra, enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı üzerinden de artış alacaklar. Bu hesaplamaya göre, 5 aylık dönemde oluşan enflasyon farkı yüzde 7,72 oldu. Memur ve memur emeklilerinin kesin maaş zam oranı, haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla netlik kazanacak.

İŞÇİ EMEKLİLERİ

İşçi emeklileri ise döneme ilişkin oluşan enflasyonun tamamını fark olarak alıyor. Bu durumda, işçi emeklilerinin 5 aylık dönemde alacakları enflasyon farkı yüzde 22,72 olacak.

emeklifoto-3.jpg

HAZİRAN AYI ENFLASYONU BEKLENİYOR

Memur, memur emeklisi ve işçi emeklilerinin maaş zam oranları, haziran ayı enflasyon rakamları ile kesinlik kazanacak. Haziran ayı enflasyon verileri, 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak ve bu tarihten itibaren yeni maaş zamları belirlenecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.