'Engelli Ankara'
Altınokta Körler Derneği Başkanı Av. Fermani Kurtel, Ankara’nın engelli bireylerin yaşantısına ne gibi çözümler sunduğunu veya problemler oluşturduğunu anadolugazete.com.tr’ye anlattı. Kurtel, bu konuda “Bütün Türkiye sınıfta kaldı.” dedi.
ÖZEL HABER: SAMET EKER
Engelli bireyler günlük hayatta birçok sıkıntı yaşarken kamu otoritesi ve yerel yöneticiler yaşanan problemlere çözüm üretmeliler. Ankara başkent olarak örnek olması gerekirken hangi konumda olduğunu Fermani Kurtel sizler için anadolugazete.com.tr’ye açıkladı.
“SORUNLARIMIZI BERABER ÇÖZMELİYİZ”
Ankara’nın genel kent yaşantısına bakıldığında değişik problemlerle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Altınokta Körler Derneği Başkanı Av. Fermani Kurtel, bir kentin planlanması ya da yeniden dizayn edilmesinde engelli örgütleri ile yerel yöneticilerin veya yetkili kurumlarla komisyonlar oluşturulmasının gerekliliğine değindi. Şehrin her kademesinde engellileri düşünerek tasarlanması gerektiğinin altını çizen Kurtel, “Toplumun bir parçası olduğumuz için problemlerimiz ve şikâyetlerimiz toplumla beraber çözülmelidir.” dedi.
“ANONSLAR ÇALIŞMIYOR!”
“Ulaşımda hala birçok problem var.” diyerek sözlerine devam eden Fermani Kurtel, “Ankaray Maltepe durağında yürüyen merdiven yok, bir yerden çıkış var diğer yerden yok. Otobüs ve metrolarda anonslarda sıkıntılar var. Ya anonslar çalışmıyor ya da sesleri çok kısık oluyor. Metroda bir nebze çalışıyor olsa da otobüslerde çok daha az. Anonslar görme engelliler için çok büyük bir gereklilik bunun yanında da okuma yazma bilmeyen insanlarda olabilir. Ankara’ya yeni gelmiş ve nereye gideceğini bilmeyen vatandaşlar içinde önemli bir durum.”
Kaç kere ineceği durağın ya bir öncesinde ya da birkaç durak ilerisinde inip geri döndüğünü açıklayan Kurtel, “Yerel yöneticilere ve belediyelere bunları söylediğimizde geri dönüş alamıyoruz. Yerel yöneticiler alt kademede çalışanlarına bu durumu uygulatması, şoförleri ve vatmanları uyarması gerekiyor. Anons sistemi çalışmıyorsa tamir ettirmek zorundasınız. Asansörler veya yürüyen merdivenler bazen günlerce bozuk oluyor. Bunları bizim uyarılarımızla değil, kendilerinin yapması lazım. Bununla birlikte şoför ve vatman gibi görevlileri bilinçlendirmek ve bu konularda eğitimler verilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“ANKARA’NIN YÜZDE 95’İNDE SARI ÇİZGİ YOK”
Bu problemlerin yanında görme engelli bireyler için hayat kurtarıcı olan sarı çizgilerin Ankara genelinde büyük bir problem teşkil ettiğini sözlerine ekleyen Kurtel, şöyle konuştu: “Ankara’nın yüzde 90 – 95’inde hala sarı çizgi yok. Merkezden dışarı çıktığınızda bu durum daha da vahim hale geliyor. Belirli ana arterlerde var, geri kalanda yok. Sarı çizgiler kaldırımlara oyularak yapılması gerekiyor. Plastik olan sarı çizgiler kalktığı zaman engelli bireyler takıldığı gibi diğer vatandaşlar da takılıyor. Sakatlanmalara yol açabiliyor. Kışın kar yağdığında veya buz tuttuğunda ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor. Sarı çizgilerin birçoğunda mühendislik hatası var. Ya bizi ağaca çarptırıyorlar ya da duvara. Böyle bir hata olabilir mi bunu denetleyen yok mu? Bu konuda denetleyici konumundaki insanları göreve çağırıyoruz. Bu konuda görme engelli örgütleri ile iş birliği yapılmalı.”
“BÜTÜN TÜRKİYE SINIFTA KALDI”
Kamu binalarının da engelli bireylere yönelik olmadığını belirten Kurtel, “Kamu binalarındaki döner kapılar görme engelli bireyler için büyük tehlike arz ediyor.” diye vurguladı ve “uyarılar yaptığımız halde hala neden değiştirilmiyor, anlamış değiliz.” Kamu kurum ve kuruluşlarında, yerel yöneticilerin yönettiği alanlarda, girişlerde, asansörlerde ve tuvaletlere varana kadar her alanda engellilere uygun mimarı tasarımlar yapılması gerekliliğini anlatan Fermani Kurtel, “Bu konuda sadece Ankara değil, bütün Türkiye sınıfta kaldı.” dedikten sonra ilerleyen günlerde problemlerin çözülmesine ve halkın bilinçlenmesine yönelik temennide bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.