"Engellilerin yaşanabilir kentlere ulaşması için daha fazla çaba gerekli"

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkan Vekili Mehmet Yüksel, engellilerin kent yaşamında karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, daha erişilebilir ve yaşanabilir kentler için yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu.

"Engellilerin yaşanabilir kentlere ulaşması için daha fazla çaba gerekli"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkan Vekili Mehmet Yüksel, seçim sürecinde başkan adaylarının engelliler için erişilebilir kent vaatlerinde bulunmasına rağmen, bu vaatlerin henüz yeterli düzeyde hayata geçirilmediğini vurguladı.

"ERİŞİLEBİLİR BİR MİMARİ HÂLÂ YOK"

Yüksel, kamu kuruluşlarının engelliler için gereken düzenlemeleri yeterince gerçekleştiremediğini belirterek, "Erişilebilir bir mimarinin olduğunu söyleyemeyiz. İlgili kamu kuruluşları istenilen düzeyde bir düzenleme gerçekleştirmedi. Bu anlamda çalışmalar var ancak bu çalışmalar da yetersiz. Gerçekten bu işi bilen ve liyakatli insanlarla bu işin yapılmasını istiyoruz." dedi.

untitled-1-recovered-006.jpg

"STK'LARLA BİRLİKTE ÇALIŞMA GELENEĞİ SÜRDÜRÜLMELİ"

Engelliler için yapılacak projelerin ve desteklerin, ilgili sivil toplum kuruluşlarının (STK) katılımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Yüksel, "Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerinin bütün STK’larla, ayırt etmeden, bu konuyla ilgili fikri destek almalarını istiyoruz. Birlikte çalışma geleneğini sürdürmelerini istiyoruz. Bizim meselemiz siyaset üstü, partiler üstü bir konudur. Engelli STK’larla yapılacak olan projeler, destekler tamamen engellilerin lehine olmalıdır." diye konuştu.

"KALDIRIMLAR VE SOKAKLAR ERİŞİLEBİLİR OLMALI"

Kaldırımların ve sokakların engelliler için erişilebilir hale getirilmesinin önemine değinen Yüksel, kaldırımların araç, mantar taşları, manav tezgahları tarafından işgal edilmemesi gerektiğini, yürümeyi zorlaştıran ağaçların ise kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Yüksel, "Toplumumuzdan ricamız; kaldırımları yaya alanı olarak kullanalım. Araçları park etmeyelim. Duyarlı olunması gerekiyor. Engellilerin rahatça hareket etmesini engellemeyin. Kızılay’dan Tandoğan’a kadar araçlar kaldırımda park halinde. Sarı çizgilerimizin olduğu alana park ediliyor. Her zaman şikâyet ediyoruz ancak çözüm getirilmiyor. Özellikle eğlence sektörü vurdumduymaz hareketlerle bu bölgelerdeki engellilerin yaşam standartlarını eksiye düşürüyor." dedi.

"EKONOMİK ZORLUKLAR ENGELLİLERİ ZOR DURUMA DÜŞÜRÜYOR"

Son zamanlarda yaşanan ekonomik zorlukların engellileri olumsuz etkilediğini vurgulayan Yüksel, sosyal yardımların yetersiz olduğunu ve emekli maaşlarına destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Yapılan ödemelerin yeniden düzenlenerek yükseltilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Yüksel, yetkililerden bu konularla ilgili gerekli çalışmaları yapmalarını ve engellilerin yaşam standartlarını iyileştirmelerini umut ettiklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.