EPDK'den yeni karar: Yabancı uyruklu tüketicilerin güvence bedeli artacak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kaçak elektrik kullanımına karşı alınacak yeni tedbirleri duyurdu. Yeni düzenlemeler kapsamında yabancı uyruklu elektrik tüketicilerinin abonelik işlemlerinde güvence bedeli yüzde 50 oranında arttırılacak.

EPDK'den yeni karar: Yabancı uyruklu tüketicilerin güvence bedeli artacak!
Yayınlanma:
Güncelleme:

EPDK, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesinde kamuoyunun görüşüne sundu. Bu taslak, 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden gelecek geri bildirimler toplanarak değerlendirilecek. Gelen görüşler doğrultusunda yapılacak düzenlemelerle Kurul, taslağa yönelik nihai kararını verecek.

DÜZENLİ ÖDEYEN ABONELERE GÜVENCE BEDELİ MUAFİYETİ

24 ay boyunca faturalarını düzenli ödeyen mesken aboneleri, yeni aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek. Bu düzenleme, borçların ödenmemesi riskine karşı alınan güvence bedelinin, düzenli ödeme yapan aboneler için bir teşvik olarak kaldırılmasını öngörüyor.

YABANCI UYRUKLU TÜKETİCİLERE YÜZDE 50 DAHA FAZLA GÜVENCE BEDELİ

Yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliklerini sonlandırmadan kullanım yerini terk etmeleri, yasal takibe konu olan borç tutarını artırıyor. Bu durumu önlemek amacıyla, yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedeli yüzde 50 arttırılacak. Ancak, 24 ay boyunca faturalarını düzenli ödeyen yabancı uyruklu mesken aboneleri, bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek.

DİJİTALLEŞME VE KAĞIT İSRAFININ ÖNLENMESİ

Sektörün dijitalleşen dünyaya uyumu için kağıt ve zaman israfının önüne geçilecek. Perakende satış sözleşmeleri, yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren imza süreçlerinden çıkarılarak dijital ortamda abonelere sunulacak. Temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfa abonenin imzasına sunulacak, sözleşmenin tamamı dijital ortamda iletilecek.

KAÇAK ELEKTRİK İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

Kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirler de yönetmelik değişiklikleri arasında yer alıyor. Kaçak elektrik tespiti, tahakkuku, faturalandırma ve tahsilat aşamalarında şirketlerin uygulamalarındaki eksiklikler giderilecek. Dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak. Kaçak kullanım ceza katsayısı arttırılarak, kaçak elektrik kullanan kişilere daha yüksek cezalar uygulanacak.

Yüksek kaçak oranlı bölgelerde, asayiş sorunlarına neden olmadan kaçak kullanımın tespiti ve önlenmesi için teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak. Kaçak elektrik faturalarına dair borçlar kapsamında, borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek, bu faturanın ödenmemesi halinde bildirim yapılarak icra yoluna gidilecek.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.