Erdoğan-Putin zirvesi Astana'da gerçekleşti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitti. Zirvede, Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında kritik bir görüşme gerçekleşti.

Erdoğan-Putin zirvesi Astana'da gerçekleşti!
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında Putin ile yaptığı görüşmede enerji, ticaret ve turizm başta olmak üzere birçok ikili, bölgesel ve küresel konuyu ele aldı. Erdoğan, görüşmede Suriye'de terörle mücadelenin önemine bir kez daha vurgu yaptı.

ERDOĞAN VE PUTİN'DEN AÇIKLAMALAR

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli dostum ile uzunca bir süredir görüşemedik. Telefon diplomasisi ile görüşmelerimiz oldu. Ama arkadaşlarımız sürekli birbirleri ile irtibat halindeler. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Onunla ilgili ciddi adımlar atabileceğimize inanıyorum. Hedefimiz, 100 milyar doları yakalamaktı, buna ulaşabileceğimize inanıyorum, böyle bir potansiyele de sahibiz. Turist noktasında ise 7 milyon yaklaşık turistin ülkemize gelmesi bizler için çok çok önemliydi. Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önem arz ediyor. Bu konudaki samimiyetimiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Aynı şekilde devam ettireceğiz. Yeter ki, Rus turistler Türkiye'den memnun kalsınlar. Rusya-Türkiye arasındaki bu sıcak ilişkinin ötesinde sizleri de en kısa zamanda ülkemde ağırlamak istiyorum." dedi.

Putin ise, "Dünyadaki tüm zorluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor. Stratejik projelerimizi planlı şekilde hayata geçiriyoruz. Geçen yıl 6,7 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti, turizmde rekor kırdı." ifadelerini kullandı.

GÜNDEMDE SURİYE VE UKRAYNA KONULARI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Erdoğan ve Putin'in Suriye ve Ukrayna konularını da ele alacağını belirtti. Peskov, "Elbette görüşmede, karşılıklı çıkarları ilgilendiren tüm konular ele alınacak. İlk önce ikili ilişkiler ele alınacak. İki lider, Suriye, Ukrayna konusunu da ele alacak. Gündemde, Putin’in Türkiye’ye ziyareti konusu da var. Bu ziyaret, zamanda mutabık kalındığında gerçekleşecek. Bugün ziyaretin olanaklarını ele almak için imkan var." dedi.

GAZZE HASSASİYETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Gazze'deki durumu da gündeme getirdi. Erdoğan, bu konuyu sadece ikili görüşmelerde değil, Türkiye'nin "diyalog ortağı" olarak katıldığı zirve toplantısında da dile getirdi.

ZİRVENİN ANA GÜNDEMİ

"Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi: Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma İçin Çabalamak" başlığıyla yapılan zirvede, uluslararası sorunların çözümünde Şanghay İşbirliği Örgütü'nün rolünün güçlendirilmesi ele alınıyor. Zirvede, bölgesel güvenlik, altyapı, enerji, ulaşım ve lojistik konularının da masaya yatırıldığı belirtiliyor. Zirve sonunda, Kazakistan dönem başkanlığını Çin'e devredecek.

KREMLİN'DEN SURİYE AÇIKLAMASI

Kremlin Sözcüsü Peskov, Suriye'de barışın tesis edilmesi sürecini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Rusya bu konuda büyük çaba harcıyor. Komşu ülkelerle bu sürecin daha başarılı bir şekilde gelişmesini sağlayacak temasları memnuniyetle karşılarız." dedi.

Peskov, Türkiye ile işbirliğinin önemine de vurgu yaparak. "İkili ilişkilere yönelik çok fazla çalışma yapıldığı zaman, kaçınılmaz bir şekilde çeşitli sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu tamamen normal bir çalışma sürecidir. Ancak sorunların çözümüne yönelik siyasi irade mevcut, ticari ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere ikili ilişkiler gerekli düzeyde bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.