Eti 24 saat bekletmeden tüketmeyin

Diyetisyen Elanur Yılmaz, damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının Kurban Bayramı'nda beslenmelerine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek,...

Eti 24 saat bekletmeden tüketmeyin
Yayınlanma:
Güncelleme:

Diyetisyen Elanur Yılmaz, damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının Kurban Bayramı'nda beslenmelerine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle mide rahatsızlıkları çekenlerin eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir" dedi.

Diyetisyen Elanur Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı'nda yapılan beslenme hataları-yanlışları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kurbanda en büyük yapılan yanlişlar Kurban Bayramı’nda; et tüketimi artması, kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altına aldığına dikkat çeken Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Burada alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir. En büyük yapılan yanlış bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Diğer yapılan yanlış ise et tüketirken yanında kalsiyum kaynaklı yoğurt-süt-ayran-peynir tüketmemeye özen gösteriniz, çünkü bunlarda demirin emilimini azaltıcı etki gösterir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin arttırır” diye konuştu.
 Kurban eti nasıl pişirilir? Diyetisyen Elanur Yılmaz şunları söyledi: "Son olarak dikkat etmemiz gereken etleri nasıl pişireceğimiz; pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir et kullanılarak yapılan sebze ya da kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır Herkese bol sağlıklı güzel az yağlı sağlıklı bayramlar dilerim.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.