Fahiş kira artışlarına sınırlama: Kontratlar artık e-Devlet'te!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinde önemli bir adım atarak e-Devlet üzerinden yapılacak yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor.

Fahiş kira artışlarına sınırlama: Kontratlar artık e-Devlet'te!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bu düzenleme ile hem kiracılar hem de ev sahipleri, kira piyasasında daha şeffaf bir yapıya kavuşacak ve fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi hedeflenecek. Yeni sistemde tüm kira sözleşmeleri elektronik imza ile onaylanacak ve tüm işlemler e-Devlet üzerinden yürütülecek.

DİJİTALLEŞME İLE ŞEFFAFLIK SAĞLANACAK

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulamasının önemine dikkat çekti. Tanrıvermiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023'te beyanda bulunan ev sahibi sayısının 1,8 milyon olduğunu belirtirken, yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin ise asgari beyanname vermediğini vurguladı. Bu durumun, kira piyasasında şeffaflık eksikliğinin bir göstergesi olduğuna işaret eden Tanrıvermiş, Merkezi Kira Takip Sistemi'nin bu sorunu çözmede önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Tanrıvermiş, “Kira sözleşmelerinin Merkezi Takip Sistemi'ne alınması, hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf bir piyasanın kurulmasına imkan verecek. Kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasının önüne geçilecek ve kamu otoriteleri ile uzmanlar, yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerini daha kolay inceleyerek fahiş kira artışlarını tespit edebilecek. Ayrıca, konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir biçimde elde edilmesine imkan sağlayacak,” şeklinde konuştu.

kira-knit.jpg

E-KİRA KONTRATI NASIL KULLANILACAK?

Yeni uygulama ile kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak kira sözleşmeleri, doğrudan ev sahibi veya yetkilendirdiği gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Tanrıvermiş, bu sürecin işlemleri hızlandırarak gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getireceğini vurguladı.

"Düzenlemeyle kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak sözleşme, internet tapu bağlantısı kurularak gerçekleştirilmeli ve hem kiracı hem de kefiller elektronik imza ile sürece dahil olabilmelidir. Bunun için mevzuatta yeni düzenlemeler yapılması gerekmektedir," diyen Tanrıvermiş, depozito parasının da sözleşmede elektronik ortamda belirtilmesinin mümkün kılınması gerektiğini ekledi.

FAHİŞ KİRA ARTIŞLARI KONTROL ALTINDA OLACAK

E-kira kontratı uygulaması, kira bedellerinin e-Devlet sistemi üzerinden izlenebilmesine olanak tanıyacak. Bu sayede kiracılar ve ev sahipleri, bölgedeki piyasa koşulları hakkında güncel bilgilere ulaşabilecek. Ayrıca, kira artışları sistem üzerinden izlenerek aşırı artışlar tespit edilecek ve gerekli müdahaleler yapılabilecek.

Tanrıvermiş, "Bu uygulama, sadece kira sözleşmelerinin dijitalleştirilmesi değil, aynı zamanda kira piyasasında şeffaflığı sağlayarak fahiş kira artışlarının önlenmesine de yardımcı olacak," ifadeleriyle e-kira kontratı uygulamasının önemini vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.