Fındık, üreticisinin yüzünü güldürmüyor: Fındık rekoltenin altında kalabilir!
Fındık, Türkiye’nin en büyük ihracat kalemlerinden biri. Ancak son yıllarda fındık üreticisi artan masrafların yanında üretimin azlığından şikayetçi.
ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN
Karadeniz’de Ordu ve Giresun illeri Türkiye’nin en büyük fındık üretim merkezleri arasında yer alıyor. Fındığın hem üretimi hem toplanışı oldukça meşakkatli süreçleri de beraberinde getiriyor. Üretimi sırasında sık sık gübre isteği olan fındıkta, hasat zamanı geldiğinde engebeli araziler ciddi şekilde çiftçiyi zorluyor.
Başka şehirlerde yaşayan birçok insan hasat zamanında memleketlerine dönüp fındık toplama sürecine dahil oluyor. Türkiye'de bu sezon fındık fiyatı 88 TL olarak belirlenmişti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından, 2023 yılı Türkiye geneli fındık rekoltesi 717 bin 931 ton olarak, Giresun'da ise rekolte tahmini 91 bin 671 ton olarak açıklanmıştı.
"GİRESUN'DA REKOLTENİN 3’TE BİRİ FINDIK OLABİLİR"
Ankara’da üniversite okuyan Talha Türkmen de hasat zamanında memleketi Giresun’a giden fındık üreticilerinden biri. Kendi yaylasında ailesi ve fındık işçileri ile çalışan Türkmen’e göre bu sene fındık üretimi beklentilerin gerisinde kalacak. ‘Fındık bizim ekmek teknemiz’ diyen Türkmen, ayrıca “Bu sene fındık hep yanık. Çotanakta 6 fındıktan sadece 2’si sağlam. Bu sene üretimin beklenen rekoltenin çok çok altında kalacağı düşünülüyor.” diye konuştu. Ayrıca Türkmen’e göre, 88 TL fındık için oldukça düşük bir fiyat.
"YETERSİZ YAĞIŞ VE SICAK HAVA REKOLTEYİ ETKİLEDİ"
Fındık toplama konusunda en büyük zorluğun güçlü arazi şartlarına karşı mücadele etmek olduğunu belirten Türkmen, arazinin engebeli olması sebebiyle bir hayli zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Ağaç dallarını çekerek fındığı koparmak için çok fazla efor sarf etmek gerektiğini belirten Türkmen, "Yerden fındık topladığımız zaman da eğilmek zorunda kalıyoruz ve bu pozisyonda uzun süre durmak hem bel hem kas ağrılarına sebep oluyor." şeklinde konuştu. Ayrıca aynı arazi şartları sebebiyle birçok insanın kazalardan nasibini aldığını da aktaran Türkmen, yaralanmalı kazaların da fındık üreticileri için risk teşkil ettiğini söyledi.
Fındığın az olmasının sebebi olarak yetersiz yağış ve aşırı sıcak havaya işaret eden Türkmen’e göre, Giresun Fındığının Ordu Fındığından farkı iç piyasada Ordu Fındığına göre çok daha az bulunması ve Ordu fındığından, daha yağlı, daha küçük ve daha lezzetli olması.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.