Gazze’de ateşkes mi başlıyor? İsrail ve Hamas rehine takası konusunda anlaşmaya vardı!

İsrail, 46 gündür süren Gazze ablukasında 14 binden fazla Filistinliyi öldürdü. Binlerce Filistinlinin tutuklandığı, milyonlarcasının ise yurdundan edildiği Gazze’de hastaneler, camiler, okullar başta olmak üzere bütün şehir İsrail tarafından vuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gazze diye bir yer kalmadı” dediği Filistin’de İsrail’in Hamas’ı bahane ederek oluşturduğu gerilim son günlerde iyice insanlık dramı seviyesine ulaşmış ve İsrail’in açıkça uyguladığı bir soykırım gözler önüne serilmişti.

Gazze’de ateşkes mi başlıyor? İsrail ve Hamas rehine takası konusunda anlaşmaya vardı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Özellikle Türkiye’nin sıklıkla dile getirdiği ateşkesle ilgili ilk somut adım geçtiğimiz haftalarda ‘İnsani ara’ olarak belirlenen İsrail tarafından her gün 4 saat süren saldırmazlık durumuydu.

46 gün geride kalmışken Hamas’tan ateşkes ile ilgili somut bir gelişme olduğuna dair açıklama yapıldı. Hamas’ın lideri İsmail Heniyye sabah saatlerinde yaptığı açıklamada “Ateşkesle ilgili olarak top Katar'da. Katar, İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasını duyuracak. Anlaşmanın detayları ilerleyen saatlerde açıklanacak” demişti.

REHİNE TAKASI AŞAMA AŞAMA GERÇEKLEŞECEK

Heniyye'nin açıklamasının ardından İsrail'de kabine toplantısına gözler çevrilmişti. Netanyahu, rehineler konusunda Hamas ile anlaştıklarını duyurarak, 'Rehineler aşama halinde serbest bırakılacak' dedi.

ATEŞKESİN GEÇİCİ OLMASI BEKLENİYOR

Heniyye’nin açıklamasının ardından İsrail cephesinden ise henüz ateşkes konusunda yolumuz var açıklamalarının gelmesi kafaları karıştırdı.

Uzmanlar tarafından aktarılanlar ise ateşkes için atılması gereken ilk adımın rehinelerin serbest bırakılması olduğunu söylüyor. İsrail Başbakanı B. Netanyahu'nun kabineyi toplayacağı bugün İsrail basını Hamas’ın 80 esiri teslim etmesini beklediklerini açıkladı. Yapılan açıklamaları ve yaşanan gelişmelerin ardından gözler esir değişiminde olacak. Hamas’ın bir esire karşılık İsrail’e 3 esir teslim etmesinin beklendiği iddia edilirken ateşkesle ilgili beklenti de ateşkesin kalıcı olmaması. Her iki tarafın da esirleri teslim etmesinin ardından İsrail’in Gazze’ye saldırılarının sürmesi bekleniyor.

TÜRKİYE'DEN YOĞUN ATEŞKES ÇABASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da ateşkes konusunda diplomasi trafiğine son dönemde iyice hız verdi. Erdoğan bugün Cezayir Cumhurbaşkanı ile yaptığı açıklamada da esir teslimi konusunda görüşme halinde olduklarını dile getirmişti.

Ateşkesle ilgili gelişme olup olmayacağını da önümüzdeki günler gösterecek…

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.