Gıdalarda domuz ürünleri kullanıyor mu? E kodu ne anlama geliyor? Bal aromalı şurup üretimi serbest mi? Sizler için araştırdık

Tarım ve Orman Bakanlığının sitesinde yer alan “Bunları biliyor muydunuz?” köşesinde vatandaşın gıdalarla ilgili bilmesi gerekenleri, merak ettiklerini anadolugazete.com.tr olarak sizler için derliyoruz. Her gün 3 soru 3 cevap ile bunlar hakkında bilgi vererek akıllardaki soruları cevaplıyoruz.

Gıdalarda domuz ürünleri kullanıyor mu? E kodu ne anlama geliyor? Bal aromalı şurup üretimi serbest mi?  Sizler için araştırdık
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Bugünlerde özellikle gündemi meşgul eden sorunlardan biri olan temel gıda malzemelerinde domuz eti ve domuzdan imal edilen ürünlerin kullanıp kullanılmadığını, E Kodunun ne anlama geldiğini, E Kodlu maddelerin domuz ürünlerini içerip içermediğini ve ayrıca yine bal konusunda kafa karışıklığına sebep olan bal aromalı şurup üretiminin serbest olup olmadığını cevaplayacağız.

Yunanistan'da çalışan dönerci: Gelen 100 Türk turistin 90-95'i domuz etli döner yiyor

GIDALARDA DOMUZ KAYNAKLI GIDA KATKI MADDELERİ VE ENZİMLER KULLANILIYOR MU?

Bütün gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde domuz kaynaklı gıda katkı maddelerinin kullanımı mevzuat gereği yasaktır. İnsan saçından L-SİSTEİN üretimine, gıda katkı maddesi olarak ithalatına, gıda maddelerinde kullanımına izin verilmiyor.

E” kodlu gıdaları yemek haram mıdır? - YENİ ASYA

E KODU NE DEMEK ? E KODLU MADDELER DOMUZ ÜRÜNLERİNİ İÇERİYOR MU?

E kodu; her bir gıda katkı maddesi için Avrupa Birliği tarafından onaylanarak belirlenen Europe (Avrupa) kelimesinin baş harfi kullanılan kod numarasını ifade ediyor. E-kodu gerekli güvenlik testlerinden geçmiş ve tüm spesifikasyonu belirlenmiş katkı maddelerine verilen kodları gösterir ve bu bir güvenliğin ifadesidir.

Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de kullanılan her katkı maddesinin fonksiyonu ile birlikte ya adı ya da E kodunun etikette belirtilmesi zorunludur. Domuz kaynaklı gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanılması yasaklanmıştır.

Bal Analizleri ve Sahte Bal - Redo Analyzer

BAL AROMALI ŞURUP ÜRETİMİ SERBEST Mİ?

Taklit ve tağşişe en çok maruz kalan gıdalardan biri olarak ifade edilen biri de baldır. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünlerin bal algısı yaratarak tüketiciyi yanıltılmasını önlemek amacıyla 19.02.2020 tarihi itibariyle üretilmesi yasaklanmıştır.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.