Girişimcilere destek programı için başvurular başladı!

Türkiye'nin stratejik önceliklerine uygun olarak, yeni kurulan işletmeleri destekleyerek sürdürülebilirliklerini artırmayı amaçlayan KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), girişimcilere önemli bir destek programı sunuyor. İş Geliştirme Desteği kapsamında, girişimcilere 1.5 milyon lira üst limit dahilinde destek sağlanıyor.

Girişimcilere destek programı için başvurular başladı!
Yayınlanma:

Yeni kurulan işletmeleri desteklemek amacıyla kurulan KOSGEB'e yapılan başvurular 30 Ağustos'ta sona erecek.

ÜST LİMİT 1.5 MİLYON LİRA

KOSGEB'in sunduğu destekler, girişimcilerin projelerini geliştirmelerine ve sürdürülebilir işletmeler oluşturmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Program çerçevesinde girişimcilere, yüzde 80 oranında geri ödemeli destek sağlanıyor. Başvurular 1 Ağustos'ta başladı ve son başvuru tarihi 30 Ağustos olarak belirlenmiş durumda. Girişimciler, bu destekten yararlanarak, işlerini daha ileriye taşıyabilecek.

GİRİŞİMCİLERE EK DESTEKLER

Destek programında, girişimcilerin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda, destek üst limitine 150 bin lira ekleniyor. Destek kapsamında personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri, eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım gibi hizmet alımları için destek sağlanıyor.

SEKTÖR ÖNCELİĞİ VE GERI ÖDEMELER

NACE Rev. 2'ye göre "İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri" sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler destekten faydalanabiliyor. Geri ödemeli desteklerde herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup, geri ödemeler 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

İŞ KURMA DESTEĞİ

Kuruluş desteği, gerçek kişi işletmelerine 10 bin TL, sermaye şirketi işletmelerine ise 20 bin TL olarak uygulanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda, kuruluş desteğine ek olarak 10 bin TL daha veriliyor. İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi ve belirli prim gün sayılarına ulaşılması şartıyla, personel giderleri için destek sağlanıyor. Bu destek, yüzde 100 geri ödemesiz olup 36 ay sürüyor.

DESTEK ŞARTLARI

Başvuruda bulunacak girişimcilerin kurucu ortak payının en az yüzde 50 olması, ortaklık payının program süresince bu oranın altına düşmemesi ve işletmenin bir yıl içinde başvuru yapması gerekiyor. Daha önce girişimcilik desteklerinden yararlanan girişimciler yeniden başvuru yapamıyor. Ayrıca, KOSGEB desteği ile alınan makine-teçhizat ve yazılımların belirlenen teknik özelliklere uygun olması ve destek süresi boyunca satılmaması, kiralanmaması veya devredilmemesi gerekiyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.