Göbeklitepe geleceğe ışık tutmaya devam ediyor! Tarihin en eski takvimi bulundu
Göbeklitepe\'deki araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Yapılan araştırmalarda yaklaşık 13 bin yıllık bir güneş takvimi bulundu.
Göbeklitepe, insanlığın erken dönemlerine ışık tutan yeni bulgularla tarih sahnesine çıkmaya devam ediyor. Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yer alan bu arkeolojik sit alanı, yaklaşık 13 bin yıl öncesine tarihlenen bir güneş takvimi keşfiyle dikkat çekiyor. Bu keşif, Neolitik dönemde zaman takibinin beklenenden çok daha gelişmiş olduğunu ortaya koyuyor.
GÜNEŞ TAKVİMİ KULLANMIŞLAR
Edinburgh Üniversitesi’nden arkeologlar tarafından yürütülen araştırmada, Göbeklitepe’de bulunan bir sütun üzerindeki oymaların güneş takvimi olarak kullanıldığı ileri sürüldü. Bu takvimin, 365 gün süren bir yılı kapsayan ve 12 ay ile ek 11 günü içeren bir sistem sunduğu belirlendi. Bu da o dönemdeki insanların gelişmiş bir zaman anlayışına sahip olduğunu gösteriyor.
TAKIM YILDIZLARINDAN İLHAM ALINMIŞ
Takvim üzerinde yer alan geometrik semboller, kuş figürleri ve "V" harfine benzeyen işaretler dikkat çekiyor. Araştırmacılar, bu sembollerin belli bir sistemle sayıldığında, kendini her 365 günde bir tekrar eden bir güneş yılı takvimi oluşturduğunu keşfetti. Özellikle, boynundaki "V" sembolü ile betimlenmiş büyük bir kuş figürü, yaz gündönümünü simgeliyor. Bu figürün, dönemin yaz takım yıldızlarından esinlenilerek tasarlandığı düşünülüyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.