Gülkız Tulay'ın liderliğinde TSF'nin büyük atılımı!

Türkiye Satranç Federasyonunun (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye'de satrancın popülerliğinin artması sonucunda TSF’nin bugüne kadar yaptığı satranç projelerini anlattı.

Gülkız Tulay'ın liderliğinde TSF'nin büyük atılımı!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Gülkız Tulay'ın liderliğinde Türk satrancı önemli başarılara imza attı. Türkiye'nin ilk kadın federasyon başkanı olarak göreve gelen Tulay, satranç sporunda birçok madalya kazandırdı ve Türk satranç tarihinde bir ilke imza atarak Olimpiyat Şampiyonluğu'nu elde etti. Başkan Tulay, bu ilklere de gerçekleştirdiği projeleri ekledi.

TSF’NİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ PROJELER:

Satranç Engel Tanımaz Projesi

Türkiye Satranç Federasyonunun Başkanı Gülkız Tulay, yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı:

Proje kapsamında hazırlanan 16 bölümlük eğitim videolarımız TRT Spor Yıldız Ekranları’nda izleyicisiyle buluşuyor. Aynı zamanda proje kapsamında; 'Türk İşaret Dili Satranç Terimleri Sözlüğü' ile satranç terimlerini işitme engelli bireyler için ilk kez tanımlayan, Türk İşaret Dili ve Türkçe olmak üzere iki dilde hazırlanan, Türk İşaret Dilinin dilbilgisi özelliklerini gözeten, bilişim teknolojileri ile uyumlu olarak karekodlarla ulaşılabilen bir çalışma yapıldı. 'Türk İşaret Dili Satranç Terimleri Sözlüğü' aynı zamanda; dünyada herhangi bir ülke kendi işaret dillerinde satranç sporu terminoloji geliştirmek isterse ulaşabileceği ve yararlanabileceği bir kaynak oldu.

satranc-y.jpg

SATRANÇ SINIFLARI PROJESİ

Satranç sporunun ilk ve ortaokullarda gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile 40 bin devlet okuluna satranç sınıfı açıldı.

Sevgi Evleri Projesi

Sevgi Evi, Çocuk Evi, Çocuk Yuvası ve Yetiştirme Yurdu, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nin bulunduğu Çocuk Hizmetleri’ne bağlı yüzlerce birimde satranç sınıfı açıldı, binlerce satranç takımı dağıtıldı.

Gören Eller Projesi

Gören Eller projesi ile Türkiye’deki tüm görme engelli okullarına satranç sınıfları açıldı.

SATRANÇ İLE MUTLU YARINLAR PROJESİYLE

35 ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı 72 merkezde koruma altındaki çocuklara bir yıl boyunca satranç eğitimi verildi.

Satranç Engel Tanımaz Projesi

‘Satranç Engel Tanımaz’ Projesi kapsamında, Dünyada ilk kez Türk İşaret Dili Satranç Terimleri sözlüğünü hayata geçirdik.

Yeni Hayata Bir Hamle Projesi

Suça sürüklenmiş çocukların hayatını satrançla aydınlatmayı hedeflediğimiz proje kapsamında cezaevlerine ilk satranç sınıfları açıldı.

TÜRKİYE SATRANÇ ÖĞRENİYOR

Satranç sporunun tüm Türkiye’de bilinirliğinin artması için COVID-19 döneminde 18 yaş üstü yetişkinlere yönelik bir online eğitim programı olan “Türkiye Satranç Öğreniyor” projesini hayata geçirdik. Binlerce kişi satranç sporu ile tanıştı.

Kale gibi Gelecek Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği “Kale Gibi Gelecek- Satranç Eğitim Projesi” ile şehitlerimizin çocukları satranç sporu ile tanıştırıldı.

Doğru Hamlede Buluşalım Projesi

Yerel yönetimlerin desteğiyle proje kapsamında ilköğretim birinci sınıf öğrencilerine satranç eğitimi verildi ve satranç takımı dağıtıldı.

Sokakta Satranç Var Projesi

Ülke genelinde satrancı daha görünür hale getirmek ve birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de satranç parklarının yapılmasını sağlamak amacıyla organize edilen “Sokakta Satranç Var” projesi 2015 yılından bu yana yoğun katılımla devam ediyor. Satranç severler parklarda, bahçelerde, deniz kenarında, ormanda satranç etkinliklerine imza atıyor.

satranc-4.jpg

SATRANÇ TARİH İLE BULUŞUYOR PROJESİ

Ülkemizin tarihi güzelliklerini tanıtmak, iç ve dış turizme destek vermek, satranç severleri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen proje ülke geneline dalga, dalga yayıldı. Satranç sporunun tarihi güzelliklerle buluştuğu projede, etkinlikler ve turnuvalar düzenlendi.

Türkiye Satrançla Tek Yürek Oluyor Projesi

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından Türkiye'nin dört bir yanında depremzedelerin bulunduğu GSB yurtlarında satranç sınıfları ve satranç köşeleri açıldı. Buradaki çocuklarımıza gönüllü antrenörler tarafından düzenli olarak satranç eğitimleri veriliyor. Depremden etkilenen çocuklar için tüm Türkiye’de satranç organizasyonları düzenleniyor.

Millet Kütüphanesine Satranç Sınıfı

Ülkemizin en büyük kütüphanesi olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde satranç sınıfı açıldı. Satranç, açılan satranç sınıfı ile tüm spor branşları arasında Millet Kütüphanesi'nde yer alan ilk spor branşı oldu. Burada da satranç eğitimlerimiz devam ediyor.

satranc-y2.jpg

TBMM'YE BAHÇE SATRANCI KURULDU

Federasyon, TBMM’ye bahçe satrancı kurdu, TBMM içerisinde milletvekillerinin de bulunduğu Halkla İlişkiler Binası önünde kurulan bahçe satrancında hem meclis personelleri hem de milletvekilleri iktidar muhalefet demeden satranç oynuyor. TBMM çatısı altında Ocak ayından Nisan ayına kadar 7-18 arası olmak üzere farklı yaş kategorilerinde turnuvalar düzenlendi. Ayrıca Türkiye'nin en iyi sporcularından oluşan 10 satranç sporcusu ile TBMM Kupası düzenlendi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.