Hamas’ın yeni siyasi büro başkanı Yahya Sinvar kimdir?

İsmail Haniye’nin İran’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından yerine Yahya Sinvar geçti. Peki Yahya Sinvar kimdir? Yahya Sinvar nereli? Yahya Sinvar kaç yaşında? İşte detaylar…

Hamas’ın yeni siyasi büro başkanı Yahya Sinvar kimdir?
Yayınlanma:

Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğdu. İsmail Heniyye gibi, o da köken olarak 1948'de İsrail’in işgal ettiği Askalan (Aşkelon) kentindendir. Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.

Sinvar, İsrail tarafından ilk defa 1982 yılında tutuklandı ve 4 ay hapis yattı. 1985 yılında "gizli bir örgüt kurmak" suçundan yeniden tutuklandı. 1988’de üçüncü kez tutuklandığında, İsrail mahkemesi tarafından dört kez ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı ve 23 yıl hapis yattıktan sonra 2011'de Hamas'ın Mısır aracılığıyla İsrail ile yaptığı esir takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra Hamas'ın siyasi bürosuna üye oldu.

2017'de İsmail Heniyye'nin yerine Hamas'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı olarak seçildi. 2021 Mayıs ayında çıkan haberlerde, Sinvar'ın bir İsrail hava saldırısından kurtulduğu belirtildi.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kurucularından biri olan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak bilinen Mecd Gücü'nün de kurucusudur. Sinvar, genellikle basında fazla yer almayan bir isim olarak bilinir.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başsavcısı Karim Khan, geçtiğimiz Mayıs ayında yayımladığı bir videoda, UCM'nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi'nden Sinvar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti. İsrail, Hamas’ın yeni lideri olan Sinvar'ı 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonunun bir numaralı sorumlusu olarak göstermektedir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.