HASVAK Müzesi yarım asrı anlatıyor

HASVAK Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı’nın müzesi, hem Vakfın 44 yılına hem de tarihe ışık tutuyor.

HASVAK Müzesi yarım asrı anlatıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kayıtlı on bini aşkın onursal ve fahri üyeleriyle gönüllülük esasına dayalı çalışma yapan HASVAK Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı’nın müzesi, hem Vakfın 44 yılına hem de tarihe ışık tutuyor. HASVAK Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Engin Öztürk’ün 1974 yılında Kıbrıs Çıkarması sırasında yaralı askerleri ziyaretiyle başlayan gönüllü çalışmalarının büyümesiyle temeli atılan HASVAK, yarım asıdır iyilik dağıtıyor. Hiçbir karşılık beklemeden, çıkar sağlamadan, hastalara ve devlet hastanelerine yardım etmek gayesiyle hizmet veren HASVAK, 44 yıldır aldığı plaket, ödül ve hediyelerle bir müze oluşturdu. Yarım asırdır 10 aşkın Hükümet, pek çok siyasetçi, bürokrat, ateşe, büyükelçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcinin gönlünde yer eden HASVAK müzesi, yakın tarihi de ışık tutuyor. 

PAHA BİÇİLEMEZ

Müzeyi ziyaret eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, sergilenen ürünler hakkında HASVAK Başkanı Engin Öztürk’ten bilgi aldı. Dönemin Cumhurbaşkanları, Başbakanları, bakanları ve değerli siyasetçileriyle çekilen fotoğrafların hatıralarını anlatan Öztürk, kurum, kuruluş ve derneklerden aldıkları plaketlerin değerinin kendileri için paha biçilmez olduğunu söyledi.

havsak2.jpg

ÇOK ÖZEL ANILAR

Çok özel anılara sahip olduğunu belirten Öztürk, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile ilgili bir anısını şu şekilde aktardı, “9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Vakfımızla çok ilgilenirdi. Hemen hemen her hafta yönetim kurulumuzu Köşk’e çağırtıp bilgi alırdı. 5 Aralık 1999 yılında, Vakıf’ta çok yoğun bir gündü. Cumhurbaşkanlığından 2 görevli ellerinden kocaman bir paketle gelip, paketin Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından gönderildiğini söylediler. Çok heyecanlandım. Paketi açtım, şapkayı gördüm ve sevinçle ellerimi uzattım. Küçük sarı plakette de, “Bu şapka 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel’in şapkası olup, Genel Başkan Engin Öztürk’e ödül olarak verilmiştir. 05.12.1999” yazıyordu. Çok duygulandım ve ağlamaya başladım. Şapkayı çevirince içinde bir yazı daha olduğunu gördüm. Orada da, “En iyi dileklerimle, Sevgi ve Saygı ile” imza ve Süleyman Demirel” yazısı vardı. Artık sesli ağlamaya başladım. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in bana hediye ettiği doğum günü hediyesi olan Şapka, HASVAK müzesinin en değerli eşyasıdır” dedi.

TÜRK BAYRAKLI HOLLANDA PULU

Müzede, kendisi için çok anlamlı bir “pul” sergilendiğini de dile getiren Öztürk, pul ile ilgili anısını şöyle anlattı, “Hollanda’da bana ödül verilecekti. O dönem Sağlık Bakanı ve kalabalık bir ekiple Hollanda’ya gittik. Orada bana bir kupa bir de eşimle bana 2 ay dünya seyahati hediye edildi. Ben seyahat hediyesini almayacağımı, seyahat tutarı kadar  hastanelere uygun cihaz alınmasını rica ettim ve Jüri ile konuşularak, kabul edildi. Bunun üzerine Hollandalı yetkililerden bir şey daha rica ettim.  Hollanda’da bir gün posta pullarının birisinin yüzü Türk Bayrağı, diğer yüzü Mevlevi Sema Ayini olarak çıkmasını talep ettim. Önce buna çok şaşırdılar, sonra gereken mercilerle konuşularak kabul edildi. Hollanda posta pulları  bir gün boyunca Türk Bayrağı ile çıktı. Bu pullar, benim ve Vakfım için en büyük ödül ve gurur kaynağımdır” ifadelerini kullandı.

GENÇLER İÇİN ÖNEMLİ

HASVAK Merkezi içinde bulunan müzenin, birçok önemli ve anlamlı materyali içerdiğini belirten Öztürk, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in HASVAK ve HASVAK gençleri için çok önemli ve değerli olduğunu kaydetti. Müzeyi ziyareti sırasında HASVAK’lı gençlerle bir araya gelen İbiş,  gençlerle sohbet etti. Gençlerin geleceğe dönük projelerini ve yapmak istediklerini dinleyen İbiş,  tecrübelerini onlara aktardı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.