Hazine ve Maliye Bakanlığı kuyumcuları didik didik denetliyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mehmet Şimşek’in kuyumculuk sektörüne dair yaptığı çarpıcı açıklamaların ardından geniş çaplı bir denetim süreci başlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kuyumcuları didik didik denetliyor!
Yayınlanma:

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen denetimler, Temmuz ayında 9 büyükşehirde başlarken, şu anda 36 ile yayılmış durumda. Denetimlerin hedefinde, 500’ü aşkın büyük ve riskli kuyumcu işletmesi bulunuyor.

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDE DÜŞÜK GELİR BEYANI TAKİBE ALINDI

Denetimlerin odağı, kuyumcu işletmelerinin beyan ettiği düşük gelir rakamları oldu. Bakan Şimşek, sektörle ilgili yaptığı açıklamada, "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı sadece 16 bin 46 lira. Bu rakamlar çok düşük" diyerek sektörde kayıt dışılığın yaygın olduğunu vurgulamıştı. Bu açıklamanın ardından vergi denetim ekipleri, kuyumcuların faaliyetlerini mercek altına aldı.

KAPSAMLI DENETİMLER: FATURASIZ ALTIN VE POS CİHAZLARI İNCELENİYOR

Denetimlerde, kuyumcu işletmelerinin stoklarında bulunan altın ve değerli taşların faturasız alınıp satıldığı iddiaları araştırılıyor. Ayrıca, işletmelerin banka hesaplarını kullanıp kullanmadıkları ve başka kişi ya da firmalara ait POS cihazları üzerinden işlem yapıp yapmadıkları da detaylıca inceleniyor. Ekipler, kuyumcuların envanterini ve satışlarını kontrol ederek, faturalarda gerçek gramajların ve değerlerin beyan edilip edilmediğini de tespit ediyor.

ŞİMŞEK: “VERGİDE ADALET SAĞLANACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılık vurgusu yaptı. Şimşek, "Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde, çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden mükellefleri incelemeye devam ediyoruz. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Dürüst mükelleflerin yanındayız” dedi.

KUYUMCULARIN KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELESİ GENİŞLETİLİYOR

Bakanlık tarafından yürütülen denetimlerin, sektördeki kayıt dışılığı minimize etmeyi hedeflediği ve kuyumcu işletmelerinin daha şeffaf bir yapıya kavuşmasını sağlamayı amaçladığı belirtildi. Özellikle faturasız altın ticareti ve yetkisiz döviz işlemleri gibi uygulamaların önüne geçmek için denetimlerin süreceği ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.