Her 300 sigaranın üretiminde 1 ağaç yok oluyor!
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Üyesi Dr. Remziye Can, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, tütün kullanımının sadece insan sağlığını olumsuz etkilemekle kalmayıp çevre tahribatına da sebep olduğunun altını çizdi. Can, üretiminden çöpüne kadar doğal tahribata sebep olan tütün endüstrisinin “daha az zararlı” ifadelerinin ise zararları örtmediğini belirtti.
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
2014 yılında dünya çapında 6 trilyon sigara üreten tedarik zinciri boyunca tütünün küresel ayak izi hakkında yakın zamanda yapılan kapsamlı bir araştırma; dünya çapında tütün üretmek için 5,3 milyon hektardan fazla alan kullanıldığı, üretim sürecinin neredeyse 84 Mt karbondioksite katkıda bulunduğu, bunun sera gazının tüm emisyonlarının yaklaşık yüzde 0,2'sine eşdeğer olduğu, 22 milyar metreküpten fazla suyun kirlendiği ve tükendiği bildiriliyor.
TEK BİR SİGARA 3.7 LİTRE SUYU KİRLETİYOR
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Üyesi Dr. Remziye Can, "Tek bir sigaranın 3,7 litre suyu kirlettiği ve 14 gram karbondioksitin iklim değişikliğine katkısı olduğu tahmin ediliyor. Tütün üretimi sırasında yoğun miktarlarda uygulanan pestisit gibi tarım ilaçlarının toprağa dolaylı olarak su kirliliğine yol açması da ayrıca bir sorun oluşturuyor. Her 300 sigaranın üretiminde 1 ağacın yok olması da ağaçsızlaşma ve ormanların yok olması nedeniyle solunum sağlığına olumsuz etkiler arasında yer alıyor." dedi.
ELEKTRONİK SİGARA GİBİ YENİ ÜRÜNLERİN DE ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİSİ BÜYÜK
Can, özellikle de elektronik sigara gibi yeni ürünlerin çevresel açıdan olumsuz sonuçları tam olarak değerlendirilememesine rağmen, yeni ortaya çıkan araştırmaların bu ürünlerin çoğunun çok büyük olumsuz çevresel etkilere sahip olacağını öne sürdüğünü belirtiyor.
Ocak 2024'te Birleşik Krallık hükümetinin, tüketicilerin haftalık olarak çöpe attığı tahmini beş milyon elektronik sigara kitini önlemek için tek kullanımlık elektronik sigaralara yasak getirdiğini söyleyen Can, "Bununla ilgili farkındalık çalışmaları çok önemli. Eğer talep azalırsa, arz da azalacaktır. Bu nedenle toplumun tütün üretiminden kullanımına kadar yarattığı etkilerin farkında olması gerekmektedir." dedi.
SİGARA FİLTRELERİ DÜNYA ÜZERİNDE EN ÇOK BULUNAN ÇÖP MADDELERİ
Global düzeyde yapılan çalışmalar son yirmi yılda sigara filtrelerinin dünya çapında en çok bulunan çöp maddesi olduğunu, tahmini olarak 766 bin 571 metrik ton sigara izmariti çöpe atılarak, sigaraların uygun şekilde imha edilmesinin düşük düzeyde olduğunu ve tutarlı bir şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Can, İngiltere’de çöpleri sayı bakımından inceleyen bir çalışmada çöplerin büyük çoğunluğunu (yüzde 66) sigara izmaritlerinin oluşturduğu bildirildiğini söyledi.
ÖTV, alkol ve sigarada merdiven altı üretimi artırıyor
TÜTÜN ENDÜSTRİSİNİN, "DAHA AZ ZARARLI" SÖYLEMLERİ İŞE YARAMIYOR!
Selüloz asetattan yapılan geleneksel filtrelerin iki yıllık ayrışma sürecinde kütlelerinin yalnızca ortalama yüzde 38'ini kaybettiğini ve çevreye sızan çok sayıda toksik madde içerdiğini belirten Can, tütün endüstrisinin çevremizdeki sigara çöpü sorununun çözümüne yönelik maliyetlerden sorumlu tutulması gerektiğini ifade ediyor. Tütünün neden olduğu olumsuz çevresel etkiye dair güçlü kanıtlar varken, tütün endüstrisinin daha az zararlı söylemi ile piyasaya sürdüğü ürünlerin halen doğaya zarar verdiğini unutmamak gerekir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.