Her şey yeniden şekillenecek!

Japonya’nın, ABD’nin talebi doğrultusunda Rusya ile işbirliği yapan ülkelere yaptırım uygulayacağını açıklamasından hemen sonra Çin’den karşı atak geldi. Çin hükümeti Japon-Fransa ortaklı Nissan Motor'un, Çin'in doğusundaki Ciangsu kentinde bulunan otomobil fabrikasını kapattı.

Her şey yeniden şekillenecek!
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: SAMİ GÖKÇE

Türkiye’de de SUV modelleriyle çok bilinen Nissan’dan yapılan açıklamada ise “Otomobil üreticileri, başta Çin menşeililer olmak üzere rakip firmaların Asya pazarında satış hacimlerini güçlendirmesi karşısında zorlanıyor. Çin firması Dongfeng Motor işbirliğiyle işletilen fabrikanın "Qashqai" kompakt spor modelinin üretildiği tesis, faaliyetlerini dün itibarıyla tamamladı” denildi.

Değerli okurlar;

Güçlü ekonomisi olan liderler artık birinci-ikinci paylaşım savaşlarındaki yöntemi uygulamıyor. NATO’nun, büyük patronunun emriyle başlayan Ukrayna-Rusya savaşı finanse edilemeyecek hale geldi.

Fransa, Almanya, İtalya başta olmak üzere AB ülkelerinde halk Ukrayna’ya silah ve para yardımı yapılmasına karşı aylardır eylem yapıyor. Ne yazık ki siz bunları televizyonlarda, gazetelerde okuyamıyorsunuz! Avrupa’nın bilinçli halkı savaş istemiyor.
İsrail’in Gazze’deki katliamını protesto ettiği gibi, Alman tankları, ABD uçakları, Fransa mermileriyle Ukrayna’nın savaşı sürdürmesini de istemiyor. Güçlü ekonomisi onurlu ve dünya siyasetini iyi analiz edebilen liderler bu tür saldırılardan her zaman başarıyla çıkabiliyorlar. Seçenek üretiyorlar.

İşte Rusya lideri Putin’in soğuk savaşın bitmesinden sonra uyguladığı politika bunun güzel bir örneği. Bu süreçte Putin’in Şanghay İşbirliği örgütü başta olmak üzere BRICS’i büyütmesi, etkin hale getirmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerin kendi paralarıyla ticaret yapma kararı ABD ve AB’yi telaşlandırdı.
Bütün bunlar soğuk savaşın bittiği 1990’lı yıllardan itibaren mazlum milletlerin yüzyıllardır kanını sömüren batılı devletlerin var olan ekonomi düzenine çomak sokulmasından başka bir şey değil.

Evet. Dünya ekonomik ve sosyal olarak yeniden şekillendiriliyor. Asya’da Ukrayna’yı Rusya’ya saldırtan… Uzak Doğu’da Tayvan’ı Çin’e karşı bileyen… Ortadoğu’da; IŞİD, PKK-YPG gibi terör örgütlerini kuran ve aparat olarak kullanan ABD-NATO’nun geleceği planlama yetisi artık yok oluyor. Türkiye gözlemci olduğu BRICS’e önümüzdeki süreçte tam üye olmalı.
Elbette Ulu Önder Atatürk’ün çizdiği “Yurtta Sulh Cihan’da Sulh” ilkesi doğrultusunda…
BRICS NEDİR?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin baş harflerinden oluşan (Brasil, Russia, India, China, South Africa) ve ekonomik olarak birbirlerini desteklemek üzere 2009 yılında kurulan bir uluslararası yapı.
BRICS üyeleri halen dünya ekonomisinin yüzde 40’ını oluşturuyor. Hızla büyümekte olan ekonomilere sahipler. BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kurulu.

 Özel Haberler Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.