Hıdırellez nedir? 5 Mayıs Hıdırellez duaları, önemi nelerdir? Hızıdrellez’de dilekler kabul olur mu?

Hıdırellez nedir? 5 Mayıs Hıdırellez duaları, Hıdırellez’in önemi nedir? Hızıdrellez’de dilekler kabul olur mu? Merak ediliyor, detaylar haberimizde…

Hıdırellez nedir? 5 Mayıs Hıdırellez duaları, önemi nelerdir? Hızıdrellez’de dilekler kabul olur mu?
Yayınlanma:

Hıdırellez duası, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan Hıdırellez bayramında dileklerin kabul edilmesi için yapılan bir dua ritüelidir. Bu dua, darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları günün anısına yapılır.

Hıdırellez duası genellikle şu şekildedir:

"Bin bir adım bir adım, Allah bir adım adım, Kerim kerem Allah, başımda bir duman var yardım eyle ya Allah. La ilaha illallah muhammeden resullullah, yetiş imdadıma Hızır ile. Allah birsin sen kulla mişersin, biz gibi kulların yardımcısı sensin. Hızır deryada erdim murada, amin."Bu duayı yaparken, kişiler ellerini açarak ve gökyüzüne bakarak yaparlar. Dua esnasında, dileklerin kabul edilmesi için samimi bir şekilde Allah'a yalvarılır ve Hızır'a da yardım istenir.

Hıdırellez duası, inanışa göre özellikle Hızır'ın yardımını talep etmek için yapılır. Hızır, darda kalanların yardımcısı ve sıkıntılarını gideren bir varlık olarak kabul edilir. Bu nedenle, Hıdırellez bayramında yapılan duaların kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğuna inanılır.

thumbs-b-c-9016a50facf0b4c9fbb30f8cbe308eef.jpg

HIDIRELLEZ’DE DİLEK DİLEME

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2021 sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.