Husiler kimdir? Husiler neden Kızıldeniz'de gemilere saldırıyor? İşte tüm merak edilenler!

Husiler kimdir? Kızıldeniz'de gemilere saldıran Husiler ne istiyor? Kızıldeniz'deki son gelişmeler sonrasında Husiler araştırılmaya başlandı.

Husiler kimdir? Husiler neden Kızıldeniz'de gemilere saldırıyor? İşte tüm merak edilenler!
Yayınlanma:

7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarına karşı Husiler, Kızıldeniz'deki gemilere saldırıyor. İsrail-Hamas arasındaki savaşta Hamas'a destek veren Husiler, İsrail'e giden her gemiyi hedef alıyor. Son olarak kasım ayında İsrail'e ait olduğunu iddia ettikleri Galaxy Leader adlı kargo gemisine el koydular.

HUSİLER KİMDİR?

Sada'nın kuzeyindeki Husi ailesi, 1990'ların sonlarında Yemen'de Zeydi mezhebinin canlanma hareketini başlatarak dikkat çekti. Zeydiler, Şii mezhebinin içinde, Sünnilikle benzerlik gösteren bir grup olarak bilinirler. Husi ailesi, özellikle Yemen hükümeti ile yaşadığı sıkıntılar ve silahlı güç haline gelmesiyle tanınır. Ulusal ordunun yanı sıra Suudi Arabistan ile sınır çatışmalarına da girmişlerdir.

Hareketin lideri Abdulmelik el Husi, 1979 yılında Yemen'in kuzeyindeki Sada ilinde dünyaya gelmiştir. Abdulmelik el-Husi, ülkedeki önemli Zeydi azınlık isimlerinden Bedreddin el Husi'nin oğludur. Bu bağlamda, Husi ailesi Zeydi mezhebinin Yemen'deki temsilcilerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Husiler, zaman zaman ulusal orduyla gerilla savaşlarına girişerek ve Suudi Arabistan'la sınır çatışmalarına katılarak bölgede dikkat çeken bir aktör haline gelmişlerdir. Bu durum, Yemen'deki siyasi ve dini dinamikler üzerinde etkili bir rol oynamaktadır.

HUSİLER YEMEN'DE NE KADAR GÜÇLÜ?

Yemen nüfusunun birçoğu Husilerin kontrolünde bulunuyor. Başkent Sanaa, Yemen'in kuzeyi ve Kızıldeniz kıyılarını kontrol eden Husiler, kontrol altında bulunan bölgelerde hem vergi topluyor hem de para basıyor.

Husilerin, Hizbullah ve İran tarafından desteklendiği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.