İç Anadolu'nun nesilden nesle aktarılan kutsal mekânı: Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
Anadolu farklı kültürlerle yoğrulan bir coğrafya olarak köklü bir geçmişi içinde barındırıyor. Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesinde yer alan ve ismini de Anadolu'nun bilge ismi Hacı Bektaş-ı Veli'den alan bu yer içinde bulunan kutsal alanlarıyla eski dönemlerden kalma farklı halk efsanelerine ev sahipliği yapıyor.
Hacı Bektaş'ta Anadolu'nun en önemli değerlerinden biri olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin türbesi yer alıyor ve burada dilek dilenen ve kurban kesimi yapılan kutsal sayılan alanlar bulunuyor. Yalnızca Alevi-Bektaşi inancından değil her inançtan binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Hacı Bektaş-ı Veli türbesinde yıl içinde çok sayıda adaklık kurban kesiliyor.
BİRÇOK İNSAN İÇİN KUTSAL BİR YER
Önceki yıllarda Çilehane adı verilen alanda kesilen kurbanlar, sonraki yıllarda belediyenin düzenlenmesiyle daha hijyenik olan kesimhanelerde kesilmeye başlandı.
Hacı Bektaş-ı Veli türbesinin yukarısında bulunan ve kutsal olduğuna inanılan yerlerden biri de önceden kurbanların kesildiği ve sonradan yenilenen Çilehane. İlçenin yüksekçe bir bir konumunda yer alan Çilehane'de binlerce insan burayı kutsal saydığı için üst üste taşlar koyarak dilek diliyor ve Çilehane'nin bitiminde yer alan Delikli Taş Mağarası'na uğramadan da bölgeden ayrılmıyor. Burada şifalı olduğuna inanılan çok sayıda çeşme de yer alıyor.
DELİKLİ TAŞ EFSANESİ NEDİR?
Delikli Taş, kuşaktan kuşağa aktarılan, derin izler taşıyan ve inanca göre Hacı bektaş-ı Veli'nin burada zaman zaman inzivaya çekildiği bir yer olarak biliniyor. Delikli Taş'taki genel inanış ise şu yönde: Bu mağaraya giren kişiler mağaranın diğer tarafından bulunan küçükçe delikten eğer günahları yoksa kendi çabalarıyla çıkabiliyor. Eğer günahları varsa delik onların çıkmasına izin vermiyor!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.