İdrarda eritrosit yüksekliği nedir?
İdrarda eritrosit yüksekliği, idrarda kırmızı kan hücrelerinin (eritrositlerin) bulunmasıdır. İdrarda eritrosit bulunması, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalığı, kanser gibi birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir.
İdrarda eritrosit yüksekliğinin normal değeri, milimetreküp başına 1-2 adettir. Bu değerin üzerinde eritrosit bulunması, hematüri olarak adlandırılır.
İDRARDA ERİTROSİT YÜKSEKLİĞİNİN NEDENLERİ ŞUNLARDIR:
- İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarında iltihaplanmaya neden olan bakteriler, virüsler veya mantarlar tarafından oluşur. İdrar yolu enfeksiyonları, idrarda eritrosit yüksekliğinin en yaygın nedenidir.
- Böbrek hastalıkları: Böbrek hastalıkları, böbreklerin yapısını veya işlevini bozan hastalıklardır. Böbrek hastalıkları, idrarda eritrosit yüksekliğine neden olabilir.
- Kanser: Böbrek kanseri, mesane kanseri ve prostat kanseri gibi kanserler, idrarda eritrosit yüksekliğine neden olabilir.
- Travma: İdrar yollarına travma, idrarda eritrosit yüksekliğine neden olabilir.
- İlaçlar: Bazı ilaçlar, idrarda eritrosit yüksekliğine neden olabilir. Bu ilaçlar arasında, antibiyotikler, antiinflamatuar ilaçlar ve bazı ağrı kesiciler sayılabilir.
- Diğer nedenler: Diğer nedenler arasında, ailevi böbrek hastalığı, hipertansiyon ve diyabet sayılabilir.
İDRARDA ERİTROSİT YÜKSEKLİĞİNİN BELİRTİLERİ ŞUNLARDIR:
- **Kanlı idrar
- **Ağrılı idrar
- **İdrar yaparken yanma
- **Sık idrara çıkma
- **İdrar miktarında azalma
- **Ateş
- **Halsizlik
- Yorgunluk
İdrarda eritrosit yüksekliğinin tanısı, idrar tahlili ile konulur. İdrar tahlilinde, idrarda eritrosit sayısı ve şekli incelenir.
İdrarda eritrosit yüksekliğinin tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşan hematüride, antibiyotik tedavisi uygulanır. Böbrek hastalığı nedeniyle oluşan hematüride, hastalığın tedavisine yönelik tedaviler uygulanır. Kanser nedeniyle oluşan hematüride, kanser tedavisi uygulanır. Travma nedeniyle oluşan hematüride, tedavi travmanın nedenine göre değişir. İlaçlara bağlı oluşan hematüride, bu ilaçların kesilmesi veya dozunun azaltılması gerekebilir. Diğer nedenlerle oluşan hematüride, altta yatan nedenin tedavisi ile hematürinin tedavisi sağlanabilir.
İdrarda eritrosit yüksekliği olan kişilerin, mutlaka bir doktora başvurması gerekir. Doktor, idrar tahlili ve diğer testler ile hematürinin nedenini belirleyecek ve uygun tedaviyi uygulayacaktır.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.