İklim değişikliğinde yeni araştırma: Bulgular şaşırttı!
Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin dünya genelinde sıcak hava dalgalarının daha yavaş ilerlemesine neden olduğunu ve bu durumun insanların kavurucu sıcaklara daha fazla maruz kalmasına yol açtığını ortaya koydu.
Science Advances dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, araştırmacılar sera gazı emisyonlarının olmadığı bir dünya simülasyonu üzerinde çalışarak sıcak hava dalgalarının ilerleyişindeki değişiklikleri inceledi.
ANA SEBEP KÖMÜR VE DOĞALGAZ
Araştırmacılar, sera gazlarının emisyonlarındaki artışın, sıcak hava dalgalarının ilerlemesindeki yavaşlamaya neden olduğunu tespit etti ve özellikle kömür, petrol ve doğal gazın yanmasıyla ortaya çıkan emisyonlar bu durumun ana sebebi olarak belirlendi.
Çalışmada, 1979-1983 döneminde sıcak hava dalgalarının ortalama 8 gün sürdüğü ancak 2016-2020 yıllarında bu sürenin 12 güne çıktığı görüldü.
EN ÇOK AVRASYA ETKİLENİYOR
Araştırmada dünya genelindeki sıcak hava dalgalarının son 40 yılda yüzde 20 daha yavaş hareket ettiği ve bu nedenle daha fazla insanın kavurucu sıcaklara maruz kaldığı vurgulandı.
Özellikle Avrasya'nın uzun süreli sıcak hava dalgalarından daha fazla etkilendiği ve sıcak hava dalgalarının en çok Afrika'da yavaşladığı belirtilen araştırmada, bu durumun insanlar için ciddi bir risk oluşturduğu ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.