İklim krizinin turizm sektörüne olumsuz etkilerini azaltmak için ANKA-DER'den 6 öneri
Geçtiğimiz günlerde açık oturumu gerçekleştirilen ve Ankara Katılımcı Yönetim Derneği’nin yürüttüğü ‘İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği Projesi’nin eylem planı ve sonuç raporu açıklandı.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü destekleri ile Ankara Katılımcı Yönetim Derneği’nin (ANKA-DER) yürüttüğü ‘İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği Projesi’nin analiz sonucunda, iklim krizinin engellemesi adına çözüm önerileri sunuldu.
Araştırmanın sonuç raporu ve incelemesi ANKA-DER Başkanı Halil İbrahim Yılmaz tarafından, ‘Eylem Planının Kamuoyuna ve Paydaşlara Duyurulması Toplantısı’nda gerçekleştirildi.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri ile Ankara’da büyük destek gören projemizin en önemli adımı olan, İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri Anketini, 88 otel işletmesinde uyguladık. Katılımcılara 36 soruluk bir anket yönelttik ve sektörün iklim değişikliğine karşı gösterdiği refleksleri ölçerek, çözüm üretmek için sektörle açık oturum etkinliğimizde bir araya geldik“ ifadelerini kullandı.
"OTEL İŞLETMELERİ GELECEK ADINA KAYGI DUYUYOR"
Araştırma kapsamında, 88 otelde uygulanan anket sonucuna göre, sektöre ışık tutacak veriler elde ettiklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Otel işletmeleri, yüzde 82 oranında iklim değişikliğinden etkilendiklerini ifade ederek, gelecek adına kaygı duyduklarını açıkça beyan ettiler. Anket verilerimize işletmelerin yüzde 73,4 ‘ü maliyetlerimiz arttı derken, yüzde 54,4 ‘ü müşteri potansiyellerinin azaldığını ifade etti. Binaların fiziki durumlarının tasarrufa engel olduğunu belirten işletmeler, tasarruf yapılan alanların başında enerji geldi”
"ANKA-DER OLARAK ALTI ÖNERİMİZ VAR"
Yılmaz, gerçekleştirdikleri analiz sonucunda altı çözüm önerisi sundu. Yılmaz, önerileri şu ifadelerle sıraladı:
“Küresel iklim değişimi bağlamında dirençli kentler inşa ederken turizm gibi önemli bir sektörün hazırlıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda; İşletme sahipleri ve işletme yöneticilerinin çevre dostu işletmeler kapsamında teşvik edilmesi, otellerde yoğun enerji kullanımına sebep olan faaliyetlerde tam otomasyon sistemleri ile enerji tasarrufunun sağlanması, otellerde konaklama yapan misafirlerin de çevre dostu misafir konseptinde konaklama yapabilmeleri için medya kuruluşlarının ayrıca hassasiyet göstermesi, işletmelerin bulunduğu bölgelerde yerel yönetimler ile iş birliği yapılarak geri dönüşüm araçları ile atık yönetiminin gerçekleştirilmesi, işletme yönetimi ve işletme personeli arasında sürdürülebilir diyalog yolları geliştirilerek çevre dostu kültürün sağlanması ve ilgili kamu kuruluşlarının uzman desteği ile işletmelerde farkındalık çalışmaları artırılmalıdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.