İlaç krizi derinleşiyor: Dravet sendromunda zor süreç

Döviz kurundaki hareketlilik bir kez daha ilaç fiyatlarını etkiledi. İlaç tekelinin ülkeden çekilmesi sonucunda ilaç krizi arttı. 10 binde bir kişide görülen Dravet sendromu için kullanılan ilaçları bulmak ise zorlaşıyor.

İlaç krizi derinleşiyor: Dravet sendromunda zor süreç
Yayınlanma:

Döviz kurundaki hareketlilik bir kez daha ilaç fiyatlarını etkiledi. İlaç tekelinin ülkeden çekilmesi sonucunda ilaç krizi arttı. Bu krizin başında ise kanser ilaçları geliyor. 10 binde bir kişide görülen Dravet sendromu için kullanılan ilaçları bulmak ise zorlaşıyor.

Karar'da yer alan habere göre, ‘mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları’nı gerekçe göstererek Türkiye pazarından çekilen ilaç tekellerinin ardından ilaç krizindeki sorun daha da ciddileşti. Organ nakli, kanser ilacı gibi ilaçların bulunmasında sıkıntılar arttı. Bunlara son olarak ilaca dirençli epilepsi hastalığı olarak bilinen "Dravet sendromu" hastaları da eklendi.

DRAVET SENDROMU İLACINDA ZOR SÜREÇ

Son birkaç aydır Dravet sendromlu çocukların kullandığı ilaçlar, piyasada bulunamazken, bulunan ilaçlardan da yüksek oranda fark ücreti isteniyor. Hasta ve hasta yakınları, “2 aydan bu yana hem ilacımızı bulamıyoruz hem de kutu başı 30 euro fark ödemek durumunda kalıyoruz. Çok zor durumdayız” dedi.

"RESMEN KADERİMİZE TERK EDİLDİK"

Duran, “Biz kendi aramızda ilaçları hastalarla bölüşüyoruz. Resmen kaderimize terk edildik. Bir tane hasta yakını 3 aylık dozun fiyatını karşılayamadığı için mecburen bir aylık reçeteler ile ilacını almak durumunda kalıyor. Kızım bu ilacın yanında 3-4 farklı ilaç daha kullanıyor. Bir ilacı var örneğin, onu Almanya’dan getiriyoruz, Türkiye’de yok. Bir aylık kutusu 350 avro. TEB’de benim önümde bekleyen insanların 5-6 kredi kartını gişeye dizdiğini ve 45 bin liralık fatura için ‘2 bin lira şu karttan, 5 bin lira şu karttan alın’ dediklerini görüyorum. Tam bir rezillik yaşanıyor. Bütün vergilerimi, primlerimi zamanında ödüyorum” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.