İletişim Başkanlığı'ndan Kıbrıs meselelerine ışık tutacak kitap: 'Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kıbrıs meselesinin geçmişine ışık tutmak amacıyla "Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez" adlı kitap yayımladı.

İletişim Başkanlığı'ndan Kıbrıs meselelerine ışık tutacak kitap: 'Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez'
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs meselesinin sadece 1974 olaylarına indirgenerek Kıbrıs Türklerinin yok sayılmasını haklı gösterecek hiçbir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı bulunmadığını belirterek, hukuki temeli olmayan kısıtlamaların kaldırılmasını Türkiye'nin arzusu olarak ifade etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan "Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez" adlı kitabın takdim yazısını kaleme alan Erdoğan, Kıbrıs meselesini uluslararası ilişkiler alanının en karmaşık ve çözümsüz fenomenlerinden biri olarak nitelendirdi.

KIBRIS'IN TARİHSEL BAĞLAMI

Erdoğan, kitabın takdim yazısında, Kıbrıs meselesinin tarih boyunca çeşitli etnik ve siyasi gerginlikler, jeopolitik çıkarlar ve uluslararası müdahalelerle şekillendiğini ve bu tarihsel geri planın anlaşılmasının çözüme katkı sağlamak için önemli olduğunu vurguladı. Özellikle 1960'lı yıllardan itibaren yaşanan etnik ve siyasi gerginliklerin, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı haksızlıklar ve saldırıların bugünkü sorunların temelini oluşturduğunu belirten Erdoğan, Kıbrıs Türklerinin tarih boyunca verdiği mücadeleyi ve maruz kaldıkları zulümleri anımsattı.

1974 KIBRIS BARIŞ HAREKATI VE ÖNCESİ

Erdoğan, 1960'lı yıllarda başlayan ve 1963'te yoğunlaşan saldırıların Kıbrıs Türk toplumunun güvenliğini tehlikeye attığını belirtti. Ada'daki Türk varlığının yok edilmesine yönelik faaliyetlerin, Kıbrıs'ın stratejik konumu ve hakimiyet kurma çabalarıyla ilişkili olduğunu ifade eden Erdoğan, bu dönemde Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliği ve varlığını koruma mücadelesi verdiğini kaydetti. Enosis hedefiyle gerçekleştirilen Rum saldırılarının, Türkiye’nin 1974'te garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı'na zemin hazırladığını söyledi.

HUKUKİ TEMELİ OLMAYAN KISITLAMALAR

Kıbrıs meselesinin sadece 1974 olaylarına indirgenerek Kıbrıs Türklerinin yok sayılmasını haklı gösterecek hiçbir BM Güvenlik Konseyi kararı bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, hukuki temeli olmayan ve tamamen siyasi olan kısıtlamaların kaldırılmasının Türkiye'nin arzusu olduğunu belirtti. Erdoğan, Ada'da eşit iki devletin yan yana ve birlikte yaşamasını sürdürülebilir barış ikliminde desteklediklerini ifade etti.

YENİ KİTAP: "SUÇ KİMDE? BUGÜN GEÇMİŞTEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kıbrıs meselesinin geçmişine ışık tutmak amacıyla ilk baskısı 1974 yılında Basın-Yayın Genel Müdürlüğü tarafından Fransızca yayımlanan arşiv niteliğindeki kitabı, Türkçe ve İngilizce olarak tekrar yayımladı. Kitap, Kıbrıs meselesinin sadece 1974 olaylarına indirgenmeye çalışılmasına karşı, belge ve fotoğraflarla gerçekleri ortaya koyarak tarihe kayıt düşüyor.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 50. YILI

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılında, şehitleri, gazileri ve kahramanları anan Erdoğan, kitabın uluslararası kamuoyuna tarihsel gerçekleri sunarak Türkiye ve KKTC'nin dezenformasyonla mücadelesine katkı sağlayacağını belirtti. Kitap, Kıbrıs meselesinin ardındaki gerçekleri, BM raporlarını, farklı medya organlarındaki haber ve yazıları, döneme şahitlik eden fotoğrafları detaylı bir şekilde ele alıyor.

KIBRIS MESELESİNE TARİHSEL PERSPEKTİF

Kitap, 1960'lardan günümüze kadar Kıbrıs Adası'nda yaşanan etnik ve siyasi gerginliklere belgelerle ışık tutarak bugünkü sorunların anlaşılması için geçmişin tanıklığına başvurmayı öneriyor. Kıbrıs meselesinin 20 Temmuz 1974'te başlamadığını, bu tarihten çok önce başlayan sorunların ve mücadelelerin var olduğunu hatırlatıyor. Kitap, Türkiye'nin Ada'ya garantörlük haklarından kaynaklanan askeri müdahalesinin haklı gerekçelerini ve Barış Harekatı'na giden yolu belge ve fotoğraflarla resmeden bir arşiv niteliği taşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.