İlk uzay yolcumuz Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için açılan geri sayım duraklatıldı | Tarihi yolculuk ertelendi

Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın bu gece tarihi bir yolculuğa imza atacaktı. 18 Ocak 2024 01.11’de uzaya gitmesi beklenen Gezeravcı’nın yolculuğu 19 Ocak 2024 saat 00.49'a ertelendi.

İlk uzay yolcumuz Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için açılan geri sayım duraklatıldı | Tarihi yolculuk ertelendi
Yayınlanma:

Alper Gezeravcı'nın, Türkiye'nin ilk astronotu olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru bu gece yola çıkması amaçlanıyor. 36 bin kişinin arasından Ankara’ya çağrılan 30 kişiden biri olan ve Türkiye’nin uzaya gidecek ilk astronotu seçilen Gezeravcı için geri sayım başlamıştı. Türkiye’nin birçok noktasında canlı olarak da izlenmesi amaçlanan tarihi yolculuğa hava şartları engeli oluşabileceği söylenmişti ancak SpaceX teknik çalışmaları sebep göstererek fırlatılmayı erteledi.

Uzaya dair çalışmalarda her koşulun çok mühim olması sebebiyle sıkça karşılaşılan ertelemenin, Alper Gezeravcı’nın yolculuğu için de olduğu SpacaX tarafından duyurduldu. Yarına ertelenen yolculuğun erteleme kararından hemen önce ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki geri sayım durdurulmuştu.

SPACEX açıklama yaparak yolculuğun ertelendiğini söyledi ve yarına ertelenen yolculuğun erteleme sebebinin araçtaki kontroller ve veri analizlerini tamamlama olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada fırlatılma tarihinin Türkiye Saati İle (TSİ) 19 Ocak 00.49'a ertelendiği açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da erteleme haberini duyurdu ve tarihin 19 Ocak 2024 saat 00.49 olduğunu açıkladı. Kacır "Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor." dedi

Alper Gezeravcı’nın da içinde olacağı Axiom Mission 3 (Ax-3) uzay aracının bu gece 01.11'de fırlatılması planlanıyordu. Uzaya gitmesi planlanan astronotların 14 gün boyunca uzayda kalması ve orada 13 önemli deneye imza atması amaçlanıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.