İlkokul mezunlarının gelir artışı üniversite mezunlarını geçti!

Ülkemizde işsizlik oranında ki artıştan sonra gelir artışında bir düşüş oldu. Üniversite mezunlarının işsiz olması veya düşük maaş ile çalışma sorunu giderek artıyor. İlkokul mezunları daha mı fazla kazanıyor? Üniversite mezunları neden işsiz?

İlkokul mezunlarının gelir artışı üniversite mezunlarını geçti!
Yayınlanma:

Üniversite mezunlarının korkulu rüyası işsizlik sorunu giderek büyüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı kazanç yapısı verilerine göre üniversite mezunları ile ilkokul mezunları arasında ki gelir artışı yüzde 38’e düştü.

2006 yılından 2022 yılına kadar bir ilkokul mezununun geliri yüzde 987, üniversite mezunlarının gelir artışı ise yüzde 622 şeklinde gösteriyor. Bunun temel sebepleri arasında Türkiye’de üniversite sayılarının ve mezun olan öğrenci sayılarının artışı, iş olanaklarının sınırlı olması, düşük maaş gibi faktörleri sayabiliriz.

Türkiye’de toplamda 129 devlet üniversitesi ve 75 vakıf üniversitesi bulunuyor. Sayısı fazla olan üniversitelerin sunduğu eğitim koşulları da öğrencilere yeterli gelmiyor. Bölümde ki akademisyenlerin eğitim seviyesi, okulların fiziksel olanakları ve başarı oranı, staj imkanları oldukça etkili oluyor. Üniversitelerin ve mezun olan öğrencilerin sayıları giderek artmaya devam ediyor. Ülkemizde yüksek işsizlik oranı ile birlikte kazanç yapısında ki oranlar arasında fark giderek büyüyor.

İNŞAAT İŞÇİSİ 70 BİN, MEMUR 40 BİN KAZANIYOR

Günümüzde ilkokul mezunu vasıflı bir inşaat işçisinin aylık kazancı 60-70 bin, üniversite mezunu bir memurun ise kazancı 30-40 bin arasında değişiyor.

2006 yılında bu iki kesim arasında 3 katı fark vardı ancak bu sefer kazanç yapısı yüksek olan üniversite mezunlarıydı. Şimdi ise okul bittikten sonra alınan diplomanın bir anlamı kalmadı. Bu sebeplerden dolayı üniversite mezunları okudukları okulların dışında kendilerine daha kazançlı bir iş bulma yoluna girdiler. Ancak vasıfsız olan mezunların iş bulma ve işi öğrenme süreleri de uzun sürebiliyor. Bu sorunun çözümü için bölüm ve üniversitelerde sınırlama getirerek, eğitim düzeyi yüksek akademisyenlerin bulunduğu bir eğitim sistemi olabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.