İnstagram yasağı derinleşiyor: Meclis Komisyonu masaya yatıracak!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli getirilen Instagram için yeni gelişmeler yaşanıyor.

İnstagram yasağı derinleşiyor: Meclis Komisyonu masaya yatıracak!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, Instagram gündemiyle toplanma kararı aldı. Komisyon Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, komisyonun en yakın zamanda bu hafta içinde veya haftanın başında toplanacağını duyurdu.

DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU'NUN TOPLANTI GÜNDEMİ

Yayman, dijital ağ sağlayıcılarının Türkiye'nin hukukuna, kurallarına, kanunlarına, geleneklerine ve kamu düzenine uygun davranmasını istediklerini belirtti. Komisyon toplantısında, dijital ağ sağlayıcılarının sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiği ve sansüre karşı oldukları konuları ele alınacak.

MÜZAKERELERİN SEYRİ

Instagram'a getirilen erişim engeline ilişkin müzakerelerin devam ettiğini ifade eden Yayman, müzakerelerin doğası gereği tarafların adım atmaları gerektiğine dikkat çekti. Instagram'ın yeniden erişime açılması konusunda beklentileri yükselten ifadelerin müzakereleri zorlaştırdığını belirten Yayman, "Eğer Instagram hemen açılacaksa neden Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin taleplerine uyma noktasında öyle davransın? Bir müzakere yürütülüyor" dedi.

DİJİTAL DİPLOMASİ VE İLERLEYEN SÜREÇ

Yayman, dijital diplomasinin ekranlardan uzak bir biçimde, sonuç odaklı olarak yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Meta'nın Türkiye'deki kurallara uyması halinde sorunun kolayca çözülebileceğine inandığını dile getiren Yayman, TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda Meta yetkililerini iki defa dinlediklerini ve Türkiye'de temsilcilik açılması taleplerinin olumlu karşılandığını söyledi.

ÇİFTE STANDART KONUSU

Dijital ağlarda çifte standart uygulanmasına karşı olduklarını belirten Yayman, "Dijital ağlar, herkesin kendini özgürce ifade edeceği yerlerdir. Buranın ideolojik, dini ve değer yüklü kavramlarla farklı bir biçimde ele alınması asla doğru değil," dedi. Yayman, kadına şiddet, cinsel içerikli suçlar, sanal kumar gibi konuların da dijital platformlarda ele alınması gerektiğini vurguladı.

SANSÜRE VE YASAKLAMALARA KARŞI TUTUM

Hükümet olarak sansüre ve yasaklamaya karşı olduklarını belirten Yayman, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bütün ağ sağlayıcılarının Türkiye'nin hukukuna uygun bir biçimde davranmasını istiyoruz" dedi. Yayman, terör örgütlerinin paylaşımları ve diğer zararlı içeriklerin sansürlenirken toplumun değer atfettiği kişilere yapılan paylaşımların sansürlenmesinin doğru olmadığını söyledi.

KOMİSYONUN ÇALIŞMALARI

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun sık sık toplandığını belirten Yayman, "En yakın zamanda bu hafta içinde veya haftanın başında Instagram gündemiyle veya dijital gündemle toplanacağız. TikTok'u 4 defa dinledik. Diğer ağ sağlayıcılarını da dinlemeye devam edeceğiz" dedi. Yayman, Meta yetkililerinin komisyona davet edilmesi konusunda komisyon üyelerinin talepleri doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.