İran'da karar verildi: Seçim dönemi başlıyor!

İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için seçim sürecini başlattı. Seçimlerin 28 Haziran'da yapılacağı açıklandı.

İran'da karar verildi: Seçim dönemi başlıyor!
Yayınlanma:

İran Devlet televizyonunun haberine göre, İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, yayınladığı bir kararname ile seçim sürecinin resmen başladığını duyurdu. Kararnamede, "Ayetullah Dr. İbrahim Reisi ve değerli arkadaşlarının şehadeti dolayısıyla taziyelerimizi sunarken, anayasanın 131. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanununun 38. ve 39. maddeleri kapsamında 14. Cumhurbaşkanlığı dönemi seçim sürecinin başlatılması kararı alındı." ifadelerine yer verildi.

Bu doğrultuda, ülke genelindeki valilik ve kaymakamlıklara 3 gün içinde seçim merkezlerinin kurulması ve yönetim kurullarının oluşturulması talimatı verildi.

SEÇİMLER 28 HAZİRAN'DA YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Reisi'nin 19 Mayıs'ta yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, anayasa gereği yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor. Reisi'nin ölümünden sonra İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir vekaleten cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmişti.

Bu süreci yönetecek olan Meclis Başkanı, Yargı Erki Başkanı ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı'ndan oluşan kurul, 20 Mayıs'ta yaptığı olağanüstü toplantıda seçimlerin 28 Haziran'da yapılmasına karar verdi. Adaylık başvuruları ise 30 Mayıs'ta başlayacak ve 5 gün sürecek.

SEÇİM SÜRECİNE YOĞUN İLGİ

İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin onayladığı adayların içinden halk oylamasıyla seçiliyor. Şu ana kadar eski Sağlık Bakanı reformist Mesud Pezeşkiyan ve eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri muhafazakar Said Celili, adaylık başvurusu yapacaklarını açıkladılar.

Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte, diğer potansiyel adayların da önümüzdeki günlerde adaylıklarını açıklamaları bekleniyor. Ülkenin dört bir yanında seçim merkezleri kurularak, halkın oy kullanabilmesi için gerekli hazırlıklar hızla tamamlanacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.