İskoç hükümeti İsrail ile görüşmeleri askıya aldı

İskoçya hükümeti, Gazze'deki barış görüşmelerinde gerçek ilerleme sağlanana kadar Birleşik Krallık'taki İsrailli üst düzey diplomatlarla teması durdurduğunu açıkladı.

İskoç hükümeti İsrail ile görüşmeleri askıya aldı
Yayınlanma:

İskoçya Dış İlişkiler Sekreteri Angus Robertson, İsrail'in Londra Büyükelçiliği Yardımcısı Daniela Grudsky ile görüşmesinin ardından gelen eleştiriler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Robertson, bu görüşmenin karşı tarafın talebi üzerine gerçekleştiğini belirterek, İskoç hükümetinin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması gerektiği konusundaki tutumunu ifade etme fırsatı bulduğunu vurguladı.

Toplantının Gazze'deki ateşkes görüşmeleriyle sınırlı olmamasının üzücü olduğunu belirten Robertson, bu toplantının İsrail hükümetinin Gazze'deki eylemlerini meşrulaştırma amacı taşımadığını ifade etti. Ancak, toplantının birçok kişi tarafından İsrail ve İskoç hükümetleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi olarak algılandığını kabul etti.

Robertson, İskoçya'nın Gazze'deki vahşeti kesin dille kınamakta kararlı olduğunu ve İskoç hükümetinin İsrail hükümetiyle ilişkilerin normalleşmesini desteklemediğini belirtti. Açıklamada, "Barış yönünde gerçek ilerleme kaydedilene, insani yardıma engelsiz erişim sağlanana ve İsrail'in soykırım ve savaş suçlarının soruşturulmasına ilişkin uluslararası yükümlülükleri konusunda tam işbirliği yapana kadar bu tutumumuz devam edecektir" denildi.

İskoç hükümeti, ayrıca Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, İngiltere tarafından İsrail'e silah gönderilmesine son verilmesini ve iki devletli çözüm çerçevesinde egemen bir Filistin devletinin tanınmasını desteklediğini yineledi.

Robertson'ın İsrailli diplomatla yaptığı görüşmenin ardından gelen eleştirilerin ardından, İskoç hükümetinin bu dönemde İsrail hükümeti ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik bir adım atmayacağı ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.