İsrail-Filistin çatışmasında 10. gün: İsrail, kara harekatına hazırlanıyor

İsrail-Filistin çatışmasında 10. gün sürerken, İsrail kara harekatı için hazırlığa başladı. Özellikle İran kanadından İsrail'in olası kara harekatına net tepkiler devam ederken, Gazze Şeridi'ne sert müdahaleler de artıyor. Bu bağlamda, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 2 bin 750'ye yükseldi.

İsrail-Filistin çatışmasında 10. gün: İsrail, kara harekatına hazırlanıyor
Yayınlanma:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

İsrail-Filistin çatışmasının 10. gününde, Gazze Şeridi yoğun hava saldırısına maruz kalırken, İsrail'in çağrısı üzerine Gazze'de yaşayan 600 bin Filistinli, kentin güneyine geçti. Öte yandan, İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılması hakkında, "Ablukanın kaldırılması ve Gazze'ye malların insani amaçla ulaştırılmasına şiddetle karşıyım." dedi.

untitled-1.jpg

"Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" değerlendirmesini yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'e Gazze'ye insani yardım erişimi sağlaması, Hamas'a da rehineleri serbest bırakma çağrısında bulundu.

İsrail'in yoğun bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'nde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), "acil su" ihtiyacına vurgu yaptı.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi'nde 1000'den fazla cesedin enkaz altında bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısında bulunarak, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde halkımıza yönelik devam eden barbar saldırılarının onuncu gününde, yıkılan evlerin enkazı altında kalan 1000'den fazla şehidin cenazesi nedeniyle insani ve çevre felaketi konusunda uyarıda bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

untitled-1-001.jpg

400 BİN KİŞİ OKUL VE BİNALARA SIĞINDI

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), gerçekleştirdiği açıklamada, Gazze'de kendilerine bağlı okul ve binalarda en az 400 bin yerinden edilmiş kişinin bulunduğunu söyledi. Bu durumun, tümüyle bir utanç olduğunu belirten açıklamada, yaşlı kadın ve çocukların temel insani onurlarından mahrum edildiği vurgulandı.

600 BİN FİLİSTİNLİ GÜNEYE GİTTİ

İsrail'in Filistin halkına yapmış olduğu çağrının ardından Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirtti.

untitled-1-002.jpg

İsrail yönetiminin, kara harekatını yakın zamanda gerçekleştireceği tahmin ediliyor.

Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur." dedi.

BİDEN, 'HATA' DEDİ

İsrail'in Gazze saldırısını ABD Başkanı Joe Biden, 'büyük hata' olarak değerlendirdi. CBS News kanalının "60 Minutes" programına konuk olan Biden, İsrail'in Gazze'de "savaş kurallarına" uyacağına inandığını söyledi.

Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

50 BİN HAMİLE KADIN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MAHRUM!

Gazze Şeridi'nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu açıklayan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), X platformundan yaptığı açıklamada, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadının bu ay doğum yapacağını belirtti.

Açıklamada, Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine ihtiyaç duydukları vurgulandı.

GAZZE'DE SAĞLIK SİSTEMİ YIKILMAK ÜZERE

Gazze'de sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu belirten BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, "Hamile kadınlar için büyük endişe duyuyoruz. Gidecek bir yerleri yok" dedi.

BM: İNSANİ YARDIM SAĞLAYAMIYORUZ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, düzenlediği basın toplantısında, "Gazze'de artık insani yardım sağlayamadıklarını" duyurdu.

untitled-1-004.jpg

İSRAİL, SAĞLIK PERSONELİ VE EKİPMANLARA 17 İHLAL GERÇEKLEŞTİRDİ

7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında sağlık ekiplerinden 4 kişinin öldüğünü, 5'inin yaralandığını açıklayan Filistin Kızılayı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında sağlık personeli ile ekipmanlara yönelik 17 ihlal gerçekleştirdiğini kaydetti.

GAZZE'DE 'ACİL SU' İHTİYACI!

İsrail'in yoğun bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'nde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), 'acil su' ihtiyacına vurgu yaptı.

UNRWA'nın X sosyal medya platformunda yapılan paylaşımda, "Gazze kuruyor. Son 24 saatte çeyrek milyon insan barınaklara taşındı. Çoğu Gazzeli, temiz suyun tükendiği BM okullarında bulunuyor." denildi.

untitled-1-003.jpg

Filistin İçişleri Bakanlığı ise temiz su ihtiyacına dikkat çekerek, "Devam eden İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde içme suyu konusunda çok ciddi bir kriz yaşanıyor. İşgalci güçlerinin 10 gündür Gazze Şeridi'ndeki hiçbir kente bir litre dahi içme suyu pompalamaması, halkı güvenli olmayan suya başvurmak zorunda bıraktı" dedi.

HAMAS'TAN İSRAİL ASKERİNE HAVAN TOPUYLA SALDIRI

Abluka altındaki Gazze Şeridi sınırı yakınlarında bulunan Kfar Aza beldesinde toplanan bir grup İsrail askerine Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, havan topuyla saldırdı.

İsrail ordu sözcülüğünden bir yetkili, saldırıyı doğruladı ancak yaralanan kimse olmadığını da belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.