"İsrail uluslararası hukuka saygı duymalı"

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail’in uluslararası hukuka saygı duyma zamanının geldiğini söyledi.

"İsrail uluslararası hukuka saygı duymalı"
Yayınlanma:

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail'e uluslararası hukuka saygı çağrısında bulunarak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'in uluslararası hukuka uyma zamanının geldiğini belirtti. Han, Filistin'in Ramallah kentini ziyaretinin ardından paylaştığı videoda, çok sayıda insanın öldüğü ve yaralandığı durumu vurgulayarak, "İnsanlığa saygımız varsa, yasalara saygı duymanın zamanı geldi. Ofisim bu konuları aktif olarak araştırıyor" ifadelerini kullandı.

Ramallah ziyareti sırasında İsrail yetkilileriyle görüşmesinden önce değerlendirmelerde bulunduğu video mesajında, İsrail'i yasalara uymaya çağırdığını belirten Han, eğer İsrail bu çağrıya uymazsa daha sonra şikayet etmemesi gerektiğini vurguladı. Han, uluslararası yasalar çerçevesinde koruma altında olan okullar, hastaneler, camiler, kiliseler ve ailelerin yaşadığı evlerin bombalanamayacağını hatırlatarak, Cenevre Sözleşmesi'nin bebek, çocuk, kadın, yaşlı ve sivilleri korumak amacıyla var olduğunu ifade etti.

Han, Gazze'ye insani yardımların engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Gazze'de doktorların ışıksız ameliyat yapması, çocukların anestezi olmadan ameliyat edilmesi için hiçbir gerekçe olamaz" açıklamasında bulundu. İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'da uyguladığı şiddeti ise "kabul edilemez" olarak nitelendiren Han, bu şiddetin cezasız kalmaması gerektiğini vurguladı.

Han'ın İsrail'e yaptığı ziyaret, Filistinli insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından, başsavcının göreve başladığı 2021 yılından bu yana Filistin dosyasıyla ilgili adım atmaması ve İsrailli aileleri ziyaret ederken Filistinlileri yanına çağırması nedeniyle tepkiyle karşılanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.