İşsizliğin arttığı dönemde geleceğin meslekleri belli oldu!
Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik gün geçtikçe artıyor. Gelecekte işsiz kalmamak için çok sayıda birey erken yaşta mesleğini belirleme gereği duyuyor. Özellikle üniversite mezunlarının işsiz olduğu bu dönemde, en çok eleman arayan ve geleceğin işi olarak tabir edilen meslekler hangileri? Detaylar haberimizde...
Teknolojinin yaygınlaşması, yapay zeka uygulamalarının kullanımı ve üniversitelerde belirli bölümlerde olan yığılmalar genç bireylerin mesleklere olan bakış açısını değiştirdi. Geleceğini bugünden şekillendirmek ve istihdam edilmek için uzun bekleyişlerden uzak olmak isteyen öğrenciler küçük yaştan itibaren, ailelerin de desteğiyle belirli mesleklere yönlendiriliyor.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞSİZ
Türkiye özelinde bakıldığında üniversite sayısı fazla ve bu bölümlerden mezun olan öğrenciler iş bulmakta güçlük çekiyor. Özellikle, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, halkla ilişkiler, iletişim bilimleri, mühendislik bölümlerinin bir kısmı, arkeoloji bölümü mezunları, öğretmenler ve bir dizi lisans mezunu iş bulamamaktan yakınıyor.
ARA ELEMAN BULUNAMIYOR!
İşsizliğin can yakıcı bir boyuta ulaştığı bu dönemde, artık üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler geleceğin meslekleri olarak kabul edilen alanlara yöneliyor. Bu durumun yanı sıra ara eleman olarak adlandırılan bölümler için de öğrencilerin teşvik edilmesi gerekiyor. Bu bölümlerde çalışacak işçi bulmakta da güçlük çekiliyor.
Bu konuyla alakalı Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran yaptığı bir açıklamada inşaat, tekstil, mobilya, sağlık gibi alanlarda yeterince ara eleman olmadığını belirterek, ''İşveren, milyonlarca liralık yatırım yapıyor, işletme kuruyor ancak o işletmede istihdam edilecek çalışanı bulmakta çaresiz kalıyor. Ara eleman konusu işletmeler için ana soruna dönüştü.'' ifadelerini kullanmıştı.
HANGİ MESLEKLERDE ELEMAN AÇIĞI VAR?
Ara eleman olarak nitelendirilen mesleklerde İŞKUR'un verilerine göre özellikle, tekstil, makine, inşaat, imalat, toptan ve perakende, turizm ve otelcilik, reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi ve garsonlukta eleman açığının olduğu görülüyor.
PEKİ, GELECEĞİN MESLEKLERİ HANGİLERİ?
Geleceğin meslekleri olan görülen alanlarda ise hiç bitmeyen bir sektör olarak sağlık ön planda yer alıyor. Bu alanda geleceğin mesleği olarak epidemiyoloji uzmanlığı öne çıkıyor.
Teknolojinin yaygın olarak hayatımıza girdiği bu günlerde yapay zeka mühendisliği, yazılım, e-spor koçluğu, blockhain uzmanlığı, metaverse uzmanlığı, komut mühendisliği, robotik mühendisliği, mekatronik mühendisliği, gpt uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlığı da geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.
Ekonomi alanında ise aktüerlik popülaritesi artacak mesleklerden.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.