İstiklalden İstikbale Mehmet Âkif Ersoy

Anadolu Mektebi ile Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi iş birliğiyle 12 Mart’ta “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 98. Yılında İstiklalden İstikbale Mehmet Âkif Ersoy” başlıklı panel düzenlendi. 

İstiklalden İstikbale Mehmet Âkif Ersoy
Yayınlanma:
Güncelleme:

HABER MERKEZİ

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, Anadolu Mektebi Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş’un yanı sıra çok sayıda davetli ve öğrencinin katıldığı etkinlik, Türk Tarih Kurumu konferans salonunda gerçekleştirildi.

makifersoy-anma3.jpg
Etkinliğin selamlama konuşmasında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, istiklal kavramı üzerinde durarak Türk milletinin, istiklal için yaşayan bir millet olduğunu tarih boyunca defalarca gösterdiğini söyledi. “Bu milletin içinden çıkmış bazı yiğit evlatlar istiklale ulaşmaya önderlik etmiştir. Mehmet Âkif de bu isimlerden biridir. O bir dava adamı, kültür şahsiyetidir” dedi. “Sayın Bakanımız Sami Güçlü ve kendisinin gözümün nuru diye tanımladığı öğrencileri ile birlikte Anadolu Mektebi, siz gençlerin içindeki pırıltıyı ortaya çıkarttı. Sizleri tebrik ediyorum.” diyerek Anadolu Mektebi hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.

makifersoy-anma5.jpg
Prof. Dr. Turan’ın konuşmasının ardından Anadolu Mektebi öğrencilerinin konuşmacı olduğu panele geçildi. Panelde Mehmet Âkif Ersoy’un şiirleri, dava anlayışı ve İstiklal Marşı’nın yazılış süreci ele alındı.
Panelin ardından değerlendirme konuşması yapan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan “Memleketin var olma savaşı içinde Âkif’in ortaya çıkışı tesadüfi değildir. O, manevi dünyamızın mümtaz temsilcisidir.” diyerek böylesi kıymetli bir günde gençleri dinlemekten ve aralarında bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş ise öğrencilerin panel konularını tek tek değerlendirdiği konuşmasında İstiklal Marşı’nın ruh dünyasının öğrenciler tarafından güzel bir şekilde özetlendiğini belirtti. “Milli Mücadele’de bir dava adamı olarak Âkif’in verdiği vaazlar ve halkı harekete geçirmek için yaptığı çalışmalardan bahseden ve nerelerde nöbet tutulur nasıl bir dava adamı olunur bizzat onun hayatından tanıklarla bizlere hatırlatan öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.  

makifersoy-anma9.jpg
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu ise değerlendirmesinde “Milletin siz asil evlatları, sizler ruhuyla davasına adanmış insanlarsınız. Sizleri alnınızdan öpmek gerek! Ruhu ile genç, gençliğini hem ruhunda yaşayan hem de burada tecessüm ettiren Sami Güçlü Hoca’ mıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü de konuşmasında Anadolu Mektebi olarak Âkif okumalarına 2015 yılının mayıs ayında başlandığını ve aynı yıl Akşehir ve Aksaray’da programlar düzenlendiğini belirterek, öğrencilerin, Âkif’in yazdığı 3 eser ile hakkında yazılmış 33 kitaptan ortalama 20 kitap okuyarak panellere hazırlandıklarını ifade etti. “Bu okumalar sonunda öğrenciler anlamışlardır ki Âkif’in en büyük eseri karakteridir” diye sürdürdüğü konuşmasında Güçlü, 2020 yılında yoğun bir şekilde Mehmet Âkif Ersoy okumaları olacağı bilgisini paylaştı. Anadolu Mektebine destek veren kurumlara teşekkür eden Sami Güçlü, faaliyetlerine katılan illerin sayısını kontrollü bir biçimde artırarak Anadolu Mektebi çalışmalarına kendilerine biçtikleri yoldan devam edeceklerini belirtti. Panel değerlendirme konuşmalarının ardından sona erdi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.