Kabotaj Bayramı nedir? Kabotaj Bayramı ne zaman ve neden kutlanır?

1 Temmuz Kabotaj Bayramı! Kabotaj Bayramı nedir? Kabotaj Bayramı ne zaman ve neden kutlanır? Kabotaj Kanunu'nu ile Türk vatandaşlarına verilen haklar nelerdir?

Kabotaj Bayramı nedir? Kabotaj Bayramı ne zaman ve neden kutlanır?
Yayınlanma:

1 Temmuz Kabotaj Bayramı 1926 yılında yürürlüğe giren ve Türk denizciliği açısından büyük öneme sahip olan bir bayramdır. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı neden kutlanır? 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nın önemi nedir? Kabotaj nedir? İşte detaylar...

1 Temmuz Kabotaj Bayramı, her yıl aynı tarihte kutlanan ve Türk denizciliği ile ilgili önemli bir bayramdır. Kabotaj Bayramı, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu sonrası bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile beraber Türkiye kendi karasularında ve deniz ticaretinde tam bağımsızlığını elde etmiştir.

KABOTAJ NEDİR?

Kabotaj, bir devletin kendi karasularında deniz ticareti yapması ve bu ayrıcalıktan kendi vatandaşlarının yararlanmasıdır. Kabotaj hakkı tanınan devletler kendi deniz ticaretlerini ve karasularında yapılan operasyonları yabancı rekabetten koruma amacı taşır. Kabotaj Kanunu o ülkenin iç sularında yapılan taşımacılık, yükleme, boşaltma ve diğer liman hizmetlerinin o ülkenin vatandaşları ve o ülkenin bayrağını taşıyan gemiler ile yapılmasını zorunlu kılar. Deniz ticaretinin, milli ekonomiye katkı sağlamasından dolayı devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma gereği duymuşlardır.

Kabotaj Kanunu, Türkiye'de 1 Temmuz 1926 tarihinde düzenlenmiştir.

kabotaj.jpg

KABOTAJ BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Osmanlı Devleti döneminde Batı devletlerine verilen kapitülasyonlar nedeni ile devletin kabotaj hakkı bulunmuyordu. Osmanlı Devleti'nin karasularında yabancı bandıralı gemiler ticaret yapıyordu. 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması gereğince kapitülasyonlar kaldırıldı. Böylece Türk karasularında bağımsızlık kazanıldı.

KABOTAJ KANUNU İLE ELDE EDİLEN HAKLAR NELERDİR?

Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile Bu yasa ile, Türkiye'nin iç sularında, boğazlarında, tüm karasularında ve bunlar içinde yer alan körfezler, limanlar, koylar gibi alanlarda makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma ve bu araçlarla mal ve yolcu taşıma hakkı sadece Türk vatandaşlarına verildi. Diğer yandan, dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, makinecilik, tayfalık gibi denizcilik mesleklerinin de yalnızca Türk vatandaşları tarafından yapılabileceği belirtilmiştir. Yabancı gemilerin ise sadece Türk limanları ile yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşımasına izin verilmiştir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.