Kadın ve erkeklerde kan bağışı ne sıklıkla yapılmalı?
Trafik kazalarında, açık kalp ameliyatlarında ve diğer ameliyatlarda kana fazlasıyla ihtiyaç duyulur. Kan ise yapılamayan ve ulaşılması zor olan bir ilaç. Özellikle lösemi ve kanser hastalarının düzenli olarak kan transfüzyonuna ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kan bağışı hem hayat kurtarır hem de vücuda yeni kan hücreleri üretimini teşvik eder. Peki kan bağışını ne sıklıkla yapmak gerekiyor?
Her gün yüzlerce insanın hayatı tehlikede olabiliyor. Trafik kazaları, ameliyatlar, kanser, lösemi ve bazen doğum sırasında ihtiyaç duyulan en önemli şey kan olur. Bir tüp kan bile bir kişinin hayata tutunmasını sağlar.
Sağlıklı bir birey belirli aralıklarla kan bağışında bulunması gerekiyor. Bu hem vücut için yeni kan hücrelerinin üretimini sağlar hem de kana ihtiyacı olan birinin hayatını kurtarmaya yardımcı olur.
Kan bağışı, donörün sağlığını yakından takip etmesine olanak tanır. Bağış esnasında yapılan testler, potansiyel sağlık sorunlarının erken aşamada tespit edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, kan bağışlamak vücudu yeni kan hücreleri üretmeye teşvik eder, bu da genel sağlık durumunun iyileşmesine katkıda bulunur.
ERKEKLERDE 3 AYDA KADINLAR 4 AYDA BİR BAĞIŞ YAPMALI
Sağlıklı bir erkek 3 ayda bir kan bağışı yapabilirken bu süre kadınlar için 4 ay olarak tercih ediliyor. Kadın ve erkekte ki bu farklılığın sebebi ise biyolojik, fizyolojik ve sağlık risklerindeki farklılıktan kaynaklanıyor.
Erkekler biyolojik yapılarından dolayı daha yüksek hemoglobin seviyesine sahip olur. Ancak kadınlar menstrüasyon (adet dönemi) nedeniyle daha düşük hemoglobine ve demir kaybına sahip. Bundan dolayı kadınların yılda 2 veya 3 kez kan vermeleri tavsiye edilir.
Aynı zamanda kadınlarda gebelik ve emzirme durumunu da unutmamak gerekiyor. Bu dönemlerde vücudun ekstra demir ve besin maddelerine ihtiyacı olur. Bu farklılıklar, kan bağışı sırasında sağlık risklerini minimize etmek ve bağış yapan kişilerin sağlığını korumak için dikkate alınır. Her iki cinsiyetin de sağlıklı ve güvenli bir şekilde kan bağışı yapabilmesi için bu faktörler göz önünde bulundurulur.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.