Kahverengi kokarca, Türk fındık sektörünü tehdit ediyor: Şemsi Bayraktar'dan uyarılar
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarca zararlısının fındık ve diğer tarımsal ürünlere verdiği büyük zarara dikkat çekerek, hızlı önlemler alınmazsa Türkiye'nin fındık ihracatının ve tarım ekonomisinin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağını söyledi.
HABER: GÜNSU ÖZMEN
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarca zararlısının fındık üretimi ve diğer tarımsal ürünler üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu zararlının Türk tarımının geleceğini ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekerek, hemen önlem alınması gerektiğini vurguladı.
KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISININ FINDIK ÜZERİNDEKİ YIKICI ETKİSİ
Dünya fındık üretimindeki payının azaldığını belirten Bayraktar, ancak Türkiye’nin hala dünya fındık üretiminin yüzde 64'ünü gerçekleştirerek liderliğini sürdürdüğünü ifade etti. Üretilen fındığın yüzde 85’inin ihraç edilerek küresel ihracatın yarısının karşılandığını hatırlatan Bayraktar, bu başarının, kahverengi kokarca gibi zararlılar nedeniyle tehlikeye girebileceğini söyledi.
ÜRETİCİLERİN ZORLUĞU ARTIYOR: FİYATLAR DÜŞERKEN ZARARLAR ARTIYOR
2017 yılında Gürcistan’dan Türkiye’ye yayılan kahverengi kokarca, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde tarımsal üretimi tehdit ediyor. 300’den fazla ürüne zarar veren bu zararlı, özellikle fındık üreticilerini zor durumda bırakıyor. Bayraktar, zararın geçen yıl yüzde 25’i bulduğunu, bu yıl ise yüzde 30-35 oranında düşüş yaşandığını belirtti. Küflü ve çürük oranlarının da arttığına dikkat çeken Bayraktar, bu kayıpların çiftçilerin gelirini olumsuz etkilediğini kaydetti.
Bayraktar, "Eğer önlem alınmazsa, kahverengi kokarcanın fındık sektörüne vereceği zarar yüzde 50 ila 75 arasında artabilir ve bu durum 2 milyar doların üzerindeki ihracat gelirini tehdit edebilir" dedi. Ayrıca, zararlıyla mücadelede ilaç fiyatlarının yüksekliği ve coğrafi zorlukların üreticiler için büyük engel oluşturduğunu belirtti.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NIN MÜCADELE PLANI VE YENİ ADIMLAR
Tarım ve Orman Bakanlığı, TZOB ve diğer sektörel kuruluşlarla birlikte, kahverengi kokarca zararlısına karşı 2023-2025 yıllarını kapsayan bir eylem planı oluşturdu. Bu plan kapsamında, zararlı ile mücadele için feromon tuzakları dağıtılmaya devam ediliyor ve samuray arısı gibi biyolojik mücadele yöntemleri de devreye sokuluyor.
Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan: Türkiye'nin fındığı, çikolata sanayisinde rakipsizdir
Bayraktar, üreticilerin bilinçlendirilmesi ve zararlının yok olana kadar mücadeleye devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kokarcadan zarar gören üreticilerin borçlarının faizsiz veya düşük faizle yeniden yapılandırılmasını talep etti.
Zararlının sadece fındığı değil, 300’den fazla ürünü tehdit ettiğini belirten Bayraktar, tüm kurumların bu sorunun çözülmesi için iş birliği yapması gerektiğini belirterek, "Kahverengi kokarca ile mücadeleye devam etmeli ve bu süreçte çiftçilerimize destek verilmelidir" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.