Kanser tedavisinde yeni yöntem: Kemoterapi tarih mi oluyor?
Texas merkezli Rice Üniversitesi'ndeki bilim insanları, nanoteknoloji temelli yeni bir kanser tedavisi geliştirdi. Bu yöntem, kemoterapiye alternatif olabilecek nitelikte, "moleküler kırıcılar" adı verilen bir tedavi yöntemi üzerine yoğunlaşıyor.
Araştırmacılar, Teksas'taki Rice Üniversitesi'nde yaptıkları çalışmalarla kanser tedavisinde çığır açabilecek bir adım attı. Yeni yöntem, "moleküler kırıcılar" adını verdikleri bir teknolojiyi temel alıyor. Bu tedavi yöntemi, kemoterapinin yerine geçebilecek bir potansiyele sahip olduğu ifade ediliyor.
Rice Üniversitesi'nde yürütülen çalışmada, tıbbi görüntülemede kullanılan siyanin boyası kullanılıyor. Bu boya kanser hücreleriyle etkileşime geçtiğinde, vücudun iç kısımlarına zarar vermeden ulaşabilen bir kızılötesi ışık tarafından aktive ediliyor.
TRT Haber'e göre, bu ışık sinyali kanserli hücrelerde titreşime yol açarak hücre zarının yırtılmasını sağlıyor ve böylece kanseri yok ediyor.
Araştırmanın lideri Ciceron Ayala Orozco, şimdilik bu teknolojinin fareler üzerinde denendiğini ve temel düzeyde işlediğini belirtti. İnsanlar üzerindeki deneylerin gerçekleşmesinin yıllar sürebileceğini de ifade etti.
Orozco, moleküler kırıcıların, kemoterapi gibi kanser tedavisi yöntemlerine kıyasla çok daha az yan etkiye sahip olduğunu vurguladı.
James Tour isimli bir diğer araştırmacı ise agresif bir deri kanseri olan melanomlu fareler üzerinde yapılan deneylerde, farelerin yarısında kanser hücrelerinin tamamen yok edildiğini açıkladı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.