Kanun teklifinde "sıfır" çeken Ankara milletvekilleri hangileri?

Üç seçim bölgesi ve 36 milletvekili ile TBMM'de temsil edilen Ankara için Mayıs 2023'ten bugüne Başkent'in sorunlarına ve vatandaşların taleplerine çözüm üretmek adına 36 milletvekili kaç kanun teklifi verdi? Kanun teklifinde sıfır çeken Ankara milletvekilleri kimler?

Kanun teklifinde "sıfır" çeken Ankara milletvekilleri hangileri?
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

Mayıs 2023'te sandık başına giden Türkiye, hem milletvekillerini hem de ülkeyi yönetme yetkisini verdiği cumhurbaşkanını seçti. Mayıs seçimlerinde Ankara'dan 36 milletvekili, değişik partilerden seçilerek TBMM'ye girmeyi başardı.

Üç seçim bölgesi olan ve 36 milletvekili ile temsil edilen Ankara'da, Başkent'in sorunlarına ve vatandaşların taleplerine çözüm üretmek adına 28. Dönem Ankara Milletvekillerinin ilk imza sahibi olduğu kanun teklifleri neler? Mayıs 2023 Milletvekili Genel Seçimleri'nin üzerinden 14 ay gibi uzun bir süre geçti. Bu sürede Ankara milletvekilleri yasama adına neler yaptı?

ankara-vekiller1.jpg

PARTİLERİN VEKİL SAYISI

Parlamento seçimlerinde AK Parti Ankara'dan 15 ismi Meclis'e taşımayı başarırken; CHP 9, MHP 3, İYİ Parti (istifalarla) 5, DEVA Partisi 2 ve Saadet Partisi 2 milletvekili çıkardı.

Yasama faaliyetlerinin geride kalan bir yılında Ankara milletvekillerinden en fazla kanun teklifinde imzası bulunanlar ve hiç imzası olmayanlar ise şaşırttı. İlk imza sahibi olunun kanun tekliflerinde CHP'li isim başı çekerken, AK Parti'den ise 11 isim "sıfır" çekti.

ankara-vekilleri2.jpg

EN ÇOK KANUN TEKLİFİ VEREN İSİM: UMUT AKDOĞAN

28. Dönem'de en çok kanun teklifine imza atan Ankaralı isim CHP'den Umut Akdoğan oldu. Akdoğan'ın ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi sayısı 19 olarak kayıtlara geçti. Özgür Özel'e yakınlığı ile bilinen ve CHP'nin en genç vekillerinden olan Umut Akdoğan, son zamanlarda sık sık televizyon programlarına da konuk olarak en fazla tanınan isimler arasında yer almayı başardı. Akdoğan'ın ilk kanun teklifi ise Temelli için oldu.

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan'ın kanun teklifleri arasında, "Ekonomik ve Sosyal Konsey Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, Emeklilere Emekli Kart Verilmesi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Ankara İline Bağlı Temelli İlçesinin Kurulması Hakkında Kanun Teklifi" de yer alıyor.

İKİNCİ SIRADA CHP'Lİ GAMZE TAŞÇIER YER ALIYOR

Umut Akdoğan'ı kanun teklifi sıralamasında Gamze Taşçıer, takip etti. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor. Taşçıer'in ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi sayısı TBMM kayıtlarına 16 olarak geçti. Taşçıer de tekliflerinden birini Ankara'nın Evren ilçesi için verdi.

gamze-tascier-kanun.jpg

Taşçıer'in kanun teklifleri arasında, "Damga Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Ankara İli Evren İlçesinin Adının Çıkınağıl Olarak Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi, Sivas İl Merkezindeki Sivas Bilim Ve Kültür Merkezinin "Madımak 2 Temmuz Utanç Müzesi" Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" bulunuyor.

ÜÇÜNCÜLÜK İYİ PARTİLİ İSİMDE

Meral Akşener'in genel başkan olduğu dönemde İYİ Parti'ye katılan ve İYİ Parti Sözcüsü olarak uzun süre görev yapıp 2023 seçimlerinde Ankara'dan aday olarak milletvekili seçilip Parlamento'ya giren Kürşad Zorlu da yasama faaliyetlerinde sıkça kanun teklifi veren vekiller arasında yer alıyor.

kursad-zorlu-kanun.jpg

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, 11 kanun teklifi ile Ankaralı vekiller arasında üçüncü sırada yer aldı. Zorlu'nun teklifleri arasında göçmenler başta olmak üzere şu konular dikkat çekti: "6548 Sayılı Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 03.02.2022 Tarihli ve 7354 Sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi."

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, 12 kanun teklifi ile dördüncü sırada yer aldı. Demir'in teklifleri arasında, "Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi." yer alıyor.

BEŞİNCİLİĞİ İKİ İSİM PAYLAŞTI

TBMM'de ilk imza sahibi olunan kanunlarda Bağımsız Ankara Milletvekili Adnan Beker ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir 9 kanun teklifi ile beşinci sırayı paylaştı. Beker'in teklifleri arasında "Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" de yer alırken; CHP Grup Başkanvekili de olan Murat Emir ise "Türk Ceza Kanunu ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Sırpların, 11 Temmuz 1995 Tarihinde Bosna-Hersek'in Srebrenitsa Kentinde Yaptıkları Katliamın "Soykırım" Olarak Tanınması ve Her Yılın 11 Temmuz Gününün "Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü" Olarak Kabul Edilmesine Dair Kanun Teklifi"ne imza attı.

BAĞIMSIZ VEKİLLERİN PERFORMANSI

Bağımsız Ankara Milletvekilleri arasında Adnan Beker ve Yüksel Arslan, kanun tekliflerindeki performansla adlarından sıkça söz ettiren iki isim oldu. Adnan Beker, 9 kanun teklifinde ilk imza sahibi olurken, Yüksel Arslan ise 8 kanun teklifinde ilk imza sahibi olarak altıncı sırada yer aldı.

yuksel-arslan-kanun.jpg

Yüksel Arslan'ın teklifinde Yenikent'in ilçe olması konusu da yer aldı. Arslan, "Ankara İline Bağlı Yenikent Adıyla Yeni Bir İlçe Kurulmasına İlişkin Kanun Teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi" ile Yenikent'in ilçe olmasını talep etti.

KANUN TEKLİFİNDE İMZASI OLANLAR

28. Dönem Ankara Milletvekilleri arasında bir ve daha fazla kanun teklifinde ilk imza sahibi olan isimler ise şöyle:

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, 2 kanun teklifine imza attı. Bunlar arasında "Aile Hekimliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve İlköğretim ve Eğitim Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi" yer aldı.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, aralarında "Sosyal Hizmetler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" de olmak üzere 2 kanun teklifinde bulundu.

Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, 3 kanun teklifinde ilk imza sahibi olarak "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" konularını TBMM gündemine taşıdı.

AK Parti Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta, "Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne imza atarken; MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya da "Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanması Hakkında Kanun Teklifi"ni gündeme getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp 2, AK Parti Ankara Milletvekili Ömer İleri 1, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 1, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, 3 kanun teklifinde ilk imza sahibi oldu.

meclis-ic.jpg

"SIFIR" ÇEKENLER

Ankara Milletvekilleri arasında geride kalan 14 aylık sürede "İlk imza sahibi olduğu kanun teklifleri" arasında yer almayarak "sıfır" çeken isimler ise şöyle:

Ahmet Fethan Baykoç, (AK Parti), Aliye Timisi Ersever (CHP), Asuman Erdoğan (AK Parti), Fuat Oktay, (AK Parti), İdris Şahin (DEVA Partisi), Jülide Sarıeroğlu (AK Parti), Koray Aydın (Bağımsız), Kurtcan Çelebi (AK Parti), Lütfiye Selva Çam (AK Parti), Murat Alparslan (AK Parti), Mustafa Nedim Yamalı (Saadet Partisi), Orhan Yeğin, (AK Parti), Osman Gökçek (AK Parti), Sadir Durmaz (MHP), Sadullah Ergin (DEVA Partisi), Semra Dinçer (CHP), Vedat Bilgin (AK Parti), Yaşar Yıldırım (MHP) ve Zehranur Aydemir (AK Parti).

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.