Karaman: Ankara’nın Pazar payı 230 milyon doları aşıyor

Türkiye pazarının 230 milyon doları Ankara ya aittir. Yüzde 12 Pazar payı ile en kaliteli ürünleri tüketmektedir. Hacıbaba kalite standardının yüksekliği,...

Karaman: Ankara’nın Pazar payı 230 milyon doları aşıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye pazarının 230 milyon doları Ankara ya aittir. Yüzde 12 Pazar payı ile en kaliteli ürünleri tüketmektedir. Hacıbaba kalite standardının yüksekliği, tüketici bilincinin yüksekliği ve şehrimizdeki sayılı kaliteli ürün satan esnaflar sayesinde, Ankara halkı kaliteli kuruyemiş tüketmektedir. Bu hafta köşemize Hacıbaba Kuruyemiş A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Karaman’ı konuk ediyoruz. Hüsamettin Karaman, gecekonduda doğan ve bir işçi çocuğunun oğlu olarak başladığı iş hayatında geldiği noktayı anlattı. VELİ SARITOPRAK: Sizi tanıyabilir miyiz? HÜSAMETTİN KARAMAN: Hüsamettin Karaman, Ilgaz, doğumluyum. Ankara’da gecekondu semti olan Gülseren de bir işçi çocuğu olarak büyüdüm. Ankara Ticaret Lisesinden lise öğrenimimi gördüm, ardından tahsil hayatımı Ankara da 1983 Gazi Üniversitesi işletme mezunu olarak tamamladım. Hacıbaba Kuruyemiş A.Ş’nin yönetim kurulu başkanlığını ve tüksiad başkan yardımcılığını yürütmekteyim. VELİ SARITOPRAK: Hacıbaba kuruyemiş A.Ş. hakkında bize neler söyleyebilirsiniz? HÜSAMETTİN KARAMAN: 1989 yılında kuruyemişçiliğe Etlik Ticaret Merkezinde 18 metre karede perakende kuruyemişçiliğe başladım. Başarılı personelle yeni şubeler açarak büyümeyi planladık. 1993 yılında şirketleşerek aile işletmesini sonlandırdık. Hacıbaba tarım ürünleri Ltd. Şti. olarak sürdürdük. 1997 yılında yeni bir şirket kurarak Gimat ta toptancılık ve kendi şubelerimizin ürün tedarikine başladık. 2011 yılında bu şirketi Hacıbaba kuruyemiş A.Ş. Unvan değişikliği ile yürütmekteyiz

  • 30 mağaza ile Ankara ilinde tüketiciye hizmet etmektedir.
  • Kipa(ulusal market) içinde reyon işletmeciliği ve toptan kuruyemiş tedariği yürütür.
  • Kamusal birçok noktada reyon işletmesi ve tedarikçisidir.
  • Ulusal ve yerel market zincirlerine uygun ürün tedarikçisidir
  • AR-GE laboratuarı ile dünyada yalnız İspanyolların üretebildiği soslu mısırı üretebilmektedir.
  • Hurma, kaju, kahve v.b. ürünlerin ithalatını yapmaktadır.
  • 12.000 metre kare kapalı alanında laboratuvar ortamında belgeleri ile üretim yapmaktadır.
  • Kuruyemiş borsası unvanında, 2008 yılında mesleği yönlendirici olarak ve perakende sektörün tedarikini sağlamak için Ankara Gimat, sonraki yıllarda İstanbul Mega Center da toptan pazarında yeni bir işletme kurmuş ve meslektaşların tedariki ihtiyacı sağlanmıştır.
VELİ SARITOPRAK: TÜRKİYE de kuruyemiş piyasası hakkında neler söyleyebilirsiniz? HÜSAMETTİN KARAMAN: Türkiye kuruyemiş sektör büyüklüğü 3 milyar dolardır. Bir milyar doları paket kuruyemiş 2 milyar doları da klasik açık pazardır.  Kuruyemiş sektörü incelendiğinde ülkemize istihdam, çiftçi geliri ve ihracat artısı ile katma değeri yüksek bir sektördür. Ülkemiz perakende sektörde 3 marka oluşturabilmiştir. Hacıbaba, Ünal ve Tuğba markalarıdır. Hacıbaba olarak 2012 de başlanan ulusal marka olma stratejisi sürdürülmektedir. Fındık, üzüm, incir, kayısı v.b. ile dünyada klasik ihracatçıdır. Dünyada kuruyemiş ürün çeşitliliğinde sektöründe liderdir. Ülkemiz kuruyemiş kültürünün en yüksek olduğu ülkedir. Amerika ceviz ve badem de düzenli üretimini artırmakta ve ürün bazında liderliğini sürdürmektedir. Ürün fiyatını istikrar içinde, tüketimini de artırarak sürdürmektedir. VELİ SARITOPRAK: Ankara da ki kuruyemiş piyasası hakkında neler söyleyebilirsiniz? HÜSAMETTİN KARAMAN: Türkiye pazarının 230 milyon doları Ankara ya aittir. Yüzde 12 Pazar payı ile en kaliteli ürünleri tüketmektedir. Hacıbaba kalite standardının yüksekliği, tüketici bilincinin yüksekliği ve şehrimizdeki sayılı kaliteli ürün satan esnaflar sayesinde, Ankara halkı kaliteli kuruyemiş tüketmektedir. VELİ SARITOPRAK: Sektörde ihracat imkanları nelerdir? HÜSAMETTİN KARAMAN: Bu sektör ürün çeşitliliği ve yerli üretim makine sektörünün varlığı nedeniyle dünyada Türk kuruyemiş sektörü her zaman ihracatçı olmuş, bundan sonraki dönemde de tarım politikalarına dikkat ederek dünyanın her yerinde ihracatçı olarak hizmet etmeye devam edecektir. VELİ SARITOPRAK: Sektörün sıkıntıları nelerdir.
  • Kapasitenin altında üretim nedeniyle karlılık sorunu doğmaktadır.
  • Kaliteli ürün yetiştirme, tarım politikaları.
  • Ulusal kuruyemiş stratejisinin olmaması, 2023-2071 hedeflerinin belirlenmemesi
  • Geleneksel bağlamda kuruyemiş kültürünün yeni nesle yeterince aktarılamaması.
  • Fındıkta fiyat istikrarının sağlanamaması nedeniyle, üretiminde fındık kullanan firmaların bu üründen uzak durmalarına neden olmuştur, dünyanın alternatif ürünlere kayması da dünya fındık tüketiminin sabit seyretmesine neden oluyor.
VELİ SARITOPRAK: Kuruyemiş firmalarının oluşturduğu sivil toplum kuruluşu var mı? HÜSAMETTİN KARAMAN: TÜKSİAD kuruyemiş sanayi sektörünü ve mesleği temsil eden sivil toplum kuruluşumuzdur. Ankara merkezli olarak kurulmuş tüm ülkemizi kavrayacak şekilde organize olmuştur. Hacıbaba Kuruyemiş olarak bu derneğin kurucu üyesiyiz. Şu anda yönetim kurulu üyesi ve başkan yardımcısı olarak görev yapmaktayım. TÜKSİAT tüm kamu kurumlar ile koordineli olarak çalışmaktadır. Mesleki çok sorun giderilmiştir veya gündemimizdedir. 2010 yılında ara elaman ve yönetici ihtiyaçlarımızı karşılamak için Gaziantep Naci Topçu yüksekokulunda KURUYEMİŞ bölümü açtırılarak bu ihtiyaç karşılanmıştır, inşallah meslek lisesi açtırma çabamızda sürmektedir. VELİ SARITOPRAK: Kahveci Hacıbaba firmasının faaliyet alanı nedir? HÜSAMETTİN KARAMAN: Bu firmamız 2003 yılında hizmet sektöründe boşluğu görerek, Türk kahvesini toplumla tanıştırmak için insanların rahat zaman geçirebilecekleri bir mekan olarak tasarlanmış ve konsept bu yönde geliştirilmiştir. Türk ve dünya kahvelerini titizlikle müşteriye sunan Kahveci Hacıbaba, dokusu sebebiyle geleneksel ve ferah ortamlarda faaliyet göstermektedir. 800-1200 metre karelik alanlarda 7 şubesiyle hizmete devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.