Kaybolmaya yüz tutmuş 5 meslek!
Gelişen teknolojiyle beraber öncelerde popüler olan meslekler şu an unutulmaya yüz tutmuş meslekler haline geldi. İşte teknolojiye yenilen o meslekler...
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Değişen çağ ve gelişen teknoloji ile bir zamanların popüler meslekleri şimdilerde toz olup gitti. Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri anadolugazete.com.tr okuyucuları için araştırdık. İşte kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuş 5 meslek...
NALBUR/NALBANT
Eskiden atların ayaklarına nal çakan ve bakımlarını yapan nalbantlar, atların tarım, taşımacılık ve savaş gibi birçok alanda kullanıldığı dönemlerde oldukça yaygındı. Ancak modern tarım makineleri, motorlu araçlar ve şehirleşmenin etkisiyle, nalbantlık mesleği büyük ölçüde azaldı.
LAMBACI
Elektrik aydınlatması yaygınlaşmadan önce, lambacılar sokak lambalarını her akşam yakar ve sabahları söndürürdü. Elektrik lambalarının yaygınlaşması ve otomatik aydınlatma sistemlerinin devreye girmesiyle bu meslek kayboldu.
SAAT TAMİRCİSİ
Kullan-at saatler ve elektronik cihazların yaygınlaşmasıyla, saat tamirciliği gibi geleneksel zanaatlar kaybolmaya yüz tuttu. Saatlerin onarılması yerine yenisinin alınması daha yaygın hale geldiği için bu meslek de giderek azalıyor.
KALAYCILIK
Kalaycılık, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel meslekler arasında yer alıyor. Eskiden kalaycılar, bakır kapların iç yüzeyini kalayla kaplayarak onların paslanmasını önler ve sağlık açısından daha güvenli hale getirirdi. Bakır kaplar, mutfaklarda yaygın olarak kullanılırken kalaycılık oldukça önemli bir meslekti. Ancak, paslanmaz çelik, alüminyum ve teflon kapların yaygınlaşmasıyla birlikte bakır kaplar giderek daha az kullanılmaya başlandı. Bu durum, kalaycılık mesleğine olan talebi de büyük ölçüde azalttı. Günümüzde kalaycılık, bazı kırsal bölgelerde ve geleneksel mutfak kültürünün yaşatıldığı yerlerde hâlâ devam ediyor olsa da, genel olarak kaybolmaya yüz tuttu.
SEMERCİ
Semercilik, hayvanların yük taşımasını kolaylaştıran semerleri yapan zanaat dallarından biri. Motorlu taşıtların ve modern ulaşım araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, semer yapımı da giderek azalmış ve semercilik mesleği kaybolmaya yüz tuttu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.