Kira sözleşmelerinde 'reform': Yeni yılda başlayacak!

Türkiye’de milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren kira sözleşmeleri için dijital dönüşüm başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “reform niteliğinde” olarak tanımladığı yeni sistemle, kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması hedefleniyor.

Kira sözleşmelerinde 'reform': Yeni yılda başlayacak!
Yayınlanma:

Bu adım, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede ve kira süreçlerinin daha şeffaf hale getirilmesinde önemli bir gelişme olarak görülüyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, iki aşamalı olarak planlanan sistemin detaylarını paylaştı.

DİJİTAL KİRA KONTRATLARI E-DEVLET’E TAŞINIYOR

Yeni düzenleme ile kira sözleşmeleri, ev sahipleri tarafından e-Devlet üzerinden oluşturulacak ve kiracının onayına sunulacak. Kontratlar, kira bedeli, artış oranları, başlangıç tarihi, depozito miktarı gibi temel bilgileri içerecek ve her iki tarafın onayı alındıktan sonra barkodlu ve zaman damgalı bir belgeye dönüşecek. Bu belgeler, tüm resmi işlemlerde geçerli olacak şekilde düzenlenirken, sahte kira sözleşmelerinin de önüne geçilmesi planlanıyor.

EMLAK İŞLETMELERİNE YENİ ROL

Milliyet'in haberine göre, sistemin ikinci aşamasında, emlak işletmeleri de dijital kira kontratlarının hazırlanmasında yardımcı olabilecek. Özellikle e-Devlet sistemine erişim konusunda zorlanan ev sahipleri ve kiracılar için rehberlik sunacak emlakçılar, ayrıca sözleşmelere eklenmesi gereken özel maddeler gibi hususlarda da destek sağlayacak.

SAHTE SÖZLEŞMELERE SON: EKONOMİYE KAYITLILIK ARTACAK

Yeni sistem, kira sözleşmelerindeki sahtecilik ve kayıt dışı durumları azaltmayı hedefliyor. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kiracı olduğu tahmin edilmesine rağmen, kira geliri beyanında bulunanların sayısının 3 milyona ulaşmaması, kayıt dışılığın boyutunu gözler önüne seriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-Devlet üzerinden yapılacak kira kontratları ile vergi tabanını genişletmeyi amaçlıyor.

KİRA PİYASASINDA ŞEFFAFLIK: KİRA DEĞER HARİTASI OLUŞACAK

Kira sözleşmelerinin kayıt altına alınmasıyla birlikte, Türkiye’de kiralık konut piyasasının da bir kira değer haritası oluşturulacak. TÜİK’in konut satış verileri gibi, hangi bölgelerde ne kadar taşınma yapıldığı, kira fiyatlarının seyri gibi önemli verilere ulaşılması mümkün olacak. Bu veriler, emlak sektörünün daha sağlıklı bir analizine ve gelecekteki politika planlamalarına katkı sağlayacak.

ZAMAN VE MALİYET AVANTAJI SAĞLAYACAK

Yeni sistem, kira kontratlarının abonelik işlemlerinde kolayca kullanılabilmesini sağlayarak belge ibrazındaki zaman ve emek kaybını azaltacak. Kiracı ve ev sahipleri için hem zamandan tasarruf sağlayacak olan bu uygulamanın, ekonomik şeffaflığı artırarak kira piyasasında düzen ve güvenliği sağlama hedefinde olduğu belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.