Kiracılara sahte imza tuzağı

Yüksek kiraların etkisiyle artan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları, sahte tahliye taahhütnameleri ile yeni bir boyuta taşındı.

Kiracılara sahte imza tuzağı
Yayınlanma:

Ekonomim'in haberine göre, bazı mülk sahipleri kiracıların imzasını taklit ederek tahliye davaları açıyor. Özellikle kiracıların uzun süre evde olmadığı yaz tatilleri bu tür dolandırıcılıkları yapmak için fırsat olarak görülüyor. İtiraz süresinin sadece 7 gün olması nedeniyle, bu yöntemle karşılaşan kiracılar genellikle süreyi kaçırıyor ve evlerini boşaltmak zorunda kalıyor. Uzmanlar, son dönemde sahte tahliye taahhütnameleri davalarının arttığını ve birçok kiracının 7 günlük itiraz süresini kaçırdığı için mağdur olduğunu belirtiyor.

Bu konuda mağdur olan Mali Müşavir Ömer Sadi Yiğitcan, 2020'de kiraladığı taşınmazın el değiştirmesi sonucu mağduriyet yaşadığını anlattı. Yiğitcan, “Daha önce hiç imzalamadığım bir tahliye taahhütnamesi belgesi geldi. İmzamın taklit edildiğini fark ettim çünkü e-devlet’i düzenli kontrol ediyorum. Aksi takdirde tatilde olacaktım ve itiraz süresini kaçıracaktım. Haklı olduğum halde evden çıkarılacaktım. Sonrasında haklılığım ispatlansa da evden çıkarılmış olacaktım” dedi.

Avukat Umut Metin, bu tür durumların önlenmesi için e-devlet kontrollerinin düzenli yapılması gerektiğini vurguladı. Metin, “İcra takibi yapıldığında ve ödeme emri gönderildiğinde, 7 gün içinde itiraz edilmediği takdirde alacak kesinleşiyor. Aynı durum kiradaki tahliye taahhütleri için de geçerli. Başka bir imza ile tahliye taahhüdü riski var. Bu tür durumlarda, ‘tahliye taahhüdü imzam bana ait değil’ şeklinde itiraz edilmelidir. Mahkeme bilirkişi marifeti ile imza incelemesi yaptırır ve imza kişiye ait değilse tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılır. 7 gün içinde bu itirazların yapılması önemlidir.” dedi. Ayrıca, yaz aylarında tatilde olunduğu için bu tür olayların daha sık yaşanabileceğini belirten Metin, vatandaşların en az haftada bir kez e-tebligatlarını kontrol etmelerini önerdi.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılında “kiralananın tahliyesi” konusundaki dava sayısı 91 bini aştı. Bu davaların 28 bin 960’ı 2022 yılından devredildi. 2023’te kiralananın icra yolu ile tahliyesi konusunda açılan dava sayısı ise 30 bin 39 oldu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.