Kiralarda yeni dönem: Yüzde 25 uygulaması tarih oluyor!

1 Temmuz itibarıyla kira artışında uygulanan yüzde 25'lik sınır sona eriyor. Son iki yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde uygulanan bu sınır, yerini Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına bırakacak. Yeni düzenlemeyle birlikte kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek ve ev sahipleri TÜFE sınırını aşamayacak

Kiralarda yeni dönem: Yüzde 25 uygulaması tarih oluyor!
Yayınlanma:

Yeni dönemde kira artışları, tüketici enflasyonu (TÜFE) oranına göre belirlenecek. Ev sahipleri ile kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak. Temmuz ayının kira artış oranı, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verileri ile netleşecek.

Haziran Ayı Kira Zam Tavanı

Haziran ayı kira zam tavanı, mayıs enflasyon rakamlarına göre belirlendi. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklandı. Buna göre, kontrat süresi dolan iş yeri sahipleri kiralarını yüzde 62,51 oranında artırabildi. Ancak yüzde 25 zam sınırı halen uygulandığı için bu oran konut kiralarında geçerli olmadı.

YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?

1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak yeni düzenlemeyle birlikte:

  • Kira artış oranı, 12 aylık ortalama TÜFE oranına göre belirlenecek.
  • Ev sahipleri, TÜFE sınırını aşamayacak.
  • Zam dönemi temmuz öncesi olan kiracılardan bu yıl için yeni artış talep edilemeyecek.

Yeni düzenleme ile ev sahipleri ve kiracılar arasındaki kira artış süreci, enflasyon oranlarına daha doğrudan bağlı hale gelecek. Bu değişiklik, kira kontratlarının yenilenme dönemlerinde belirsizlikleri azaltarak taraflar arasındaki anlaşmazlıkları en aza indirmeyi amaçlıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.